Sivas’ta tarlalarda hasat coşkusu sürüyor

02 November Monday, 2020
Sivas'ta mor patates ve şeker pancarı hasadı tarla günü etkinliğiyle yapıldı.
Sivas’ta tarlalarda hasat coşkusu sürüyor Haber: Sivas İl Enformasyon

Tohumuyla ürünüyle Sivaslı üreticinin gözdesi mor patateste hasat başladı.

Yerli tohumla patates yetiştiriciliği alanında başarılı çalışmaların yapıldığı Sivas’ta Hafik Göydün köyünde “Mor Patates Hasadı Tarla Günü” düzenlendi.

"Üreten Çiftçi Gelişen Sivas" projesi kapsamında mayıs ayında ekim yapılan tarlada traktörün başına geçen ve hasat yapan Sivas Valisi Salih Ayhan, mor patates üreten çiftçiye bereketli kazançlar diledi. 

Sivas’ın önemli bir patates üretim merkezi olduğunu vurgulayan İl Tarım ve Orman Müdürü Seyit Yıldız, “İlimizde üretilen patatesler albenisi yüksek kalite ve ticari yönden de kendini ispatlamış durumdadır. Sivas’ta patates ekimi ile ilgili hiçbir problem bulunmamaktadır. Hammadde sorunun olmaması, toprak yapısının uygun olması, gece-gündüz sıcaklık farkının patatese lezzet katması patates sektörünün seçilmesindeki önemli etkendir. Hasadını gerçekleştirdiğimiz mor patates aynı zamanda iyi bir kompleks karbonhidrat, potasyum, C vitamini, folik asit ve demir kaynağı olarak biliniyor. Mor patates hücreleri koruyan ve vücudu iyileştirmeye yardımcı olan antosiyaninler göz ve kalp sağlığını desteklemede kanser hücrelerinin çoğalmasını azaltmada ve daha birçok rahatsızlığın giderilmesinde aktif rol oynuyor. İlimiz önemli bir patates üretim merkezidir ve özellikle tohumlukta Türkiye’de birinci sıradayız. Üretim sezonumuzun bereketli olmasını diliyorum.” dedi.

Şenlik havasında hasat

Sivas’ta mor patates tarlalarında başlayan hasat etkinliği pancar tarlalarında devam etti.

Şeker Pancarı Hasadı Tarla Gününde yaptığı konuşmada pancar tarlasında çiftçilerin adeta şenlik havasında bir araya gelmesinden mutlu olduğunu dile getiren İl Tarım ve Orman Müdürü Salih Ayhan, “Çiftçinin bin bir zahmetle alın teriyle yaptığı işin gerçekten değerli ve anlamlı olduğunu düşünüyorum. Sivas’ta üretilen şeker pancarı, Erzincan, Kayseri, Tokat ve Malatya şeker fabrikaları için çok önemli kaynaklardan biridir. Sivas bölgesinde 6 ilçede çiftçilerimiz üretim yapıyor. Ülkemizin merkezinde ve kavşak noktasında yer alan ilimizi şeker pancarı üretiminde merkez yapmak istiyoruz. Başta Valimiz Salih Ayhan olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyorum’’ dedi.

Merkeze bağlı Çukurbelen köyünde düzenlenen tarla günü etkinliğine Sivas Valisi Salih Ayhan, Sivas İl Tarım ve Orman Müdürü Seyit Yıldız, Ticaret Borsası Başkanı Abdulkadir Hastaoğlu, Sivas Pancar Ekicileri Kooperatifi Müdürü İbrahim Karadikme ve çiftçiler katıldı.
tarım ve orman sivas mor patates şeker pancarı hasat tarla günü