Soğanda rekolte artıyor, fiyatlar düşüyor

15 April Monday, 2019
Soğan fiyatlarının düşeceği haberi Adana’dan geldi. Turfanda soğanda tahmin edilen yüksek rekoltenin Nisan sonunda fiyatları 1- 1 buçuk liraya düşürmesi bekleniyor. Tarım ve Orman İl Müdürü Muhammet Ali Tekin, hasadın da beklenenden önce başladığını söyledi.
Soğanda rekolte artıyor, fiyatlar düşüyor Türkiye'nin turfanda soğan merkezi olan Adana'da, yaklaşık 120 bin ton rekolte bekleniyor.

Kentte yaklaşık 30 bin dekar alanda ekimi yapılan soğanda hasat da beklenenden erken başladı.

Diğer illerdeki hasadın da başlamasıyla soğanın kilogram fiyatının bu ay sonunda 1 liraya kadar düşmesi bekleniyor.

Tarım ve Orman İl Müdürü Muhammet Ali Tekin, soğan hasadına ilk olarak Adana'da başlandığını söyledi.

Hasadın beklenenden önce başladığına dikkati çeken Tekin, "Üretici, soğan fiyatlarının iyi olması nedeniyle erken hasada başladı. Hasadın erken olması hem üretici açısından hem bizim açımızdan daha iyi. Burada üretici de tüketici de kazanacak. Piyasaya yerli ürün girmeye başlayınca fiyatlar da belli bir noktaya kadar düşecektir. Tüketici uygun fiyata ürün alacaktır. Bu durum da hem üretici hem tüketici için olumlu olacaktır." diye konuştu.
Adana'da yaklaşık 30 bin dekar ekim alanı bulunan soğanda dekar başına ortalama 4 ton ürün alındığını dile getiren Tekin, şöyle devam etti:

"Bu verimle yaklaşık 120 bin ton civarında soğan üretimimiz olacaktır. Kendi ürünlerimiz çıkıyor. Mayısın ortalarına doğru Adana'daki tüm ürünler hasat edilmiş olacak. Mayısın başından sonra soğanla ilgili bir sıkıntı yaşanmayacağını düşünüyoruz. Türkiye'nin diğer bölgelerinde geçen seneye göre daha fazla ekim olduğunu duyuyoruz. Yerli üretimimiz olan soğan ülkemizin ihtiyacı karşılayacak oranda."

Çiftçi Özcan Şimşek de yaklaşık 2 bin dönüm alana soğan ektiğini söyledi.

Verimin biraz düştüğünü aktaran Şimşek, "Fiyatların iyi olması bize zarar ettirmiyor. Soğan hasadının artmasıyla ithal ürünlerin gelmesi biter. Diğer bölgelerde de hasada başlanmasıyla fiyatlar tüketiciyi sevindirecektir." dedi.
 
adana soğan turfanda erken hasat