Gazze'nin İsrail sınırında "tampon bölge"de arazileri bulunan Filistinli çiftçiler tarım yapamıyor.
Gazze'nin İsrail sınırında "tampon bölge" olarak isimlendirilen alanda arazileri bulunan Filistinli çiftçiler, topraklarında tarım yapamamaktan şikayet ediyor.
Gazze'nin güneyindeki Han Yunus'ta yaşayan Filistinli çiftçi İyad Kadih, 7 dönüm tarım arazisi olduğunu ancak 1 dönümde ekim-dikim yapabildiğini belirterek, "İsrail, Eylül 2000'de başlayan 1'inci İntifada'dan sonra Gazze sınırına doğru 300 metre girerek, burayı tampon bölge ilan etti. Bölgede arazisi olan çiftçilerin girmesine de izin vermiyor" dedi.
"Gazze Ateşkes Anlaşması'nın ardından 2012'nin sonu ile 2013'ün ilk yarısı bölgedeki arazilerde bir mevsim ekim yapılmasını izin verildi. O dönemde buğday ve arpa yetiştirebildik" diyen Kadih, ancak durumun değiştiğini, İsrail tarafından gün aşırı üzerlerine ateş açıldığını kaydetti.
Kadih, bomboş arazileri göstererek, "Bir hafta geçmiyor ki topraklarımıza buldozer girip, kazı çalışmaları yapmasın. Çifçiler arazilerine giremiyor. Bölge sakinleri ancak ekinleri sulamak için yağmur sularından faydalandıkları kış aylarının kısıtlı zaman dilimlerinde topraklarına yaklaşabiliyor. Bu sene buğday, arpa nereden gelecek bilmiyorum" diye konuştu.
Mısır'ın aracılığıyla Filistinli gruplar ile İsrail arasında Kasım 2012'de ateşkes anlaşması imzalanmıştı. Anlaşmanın maddeleri arasında İsrail'in Gazze topraklarından 300 metrelik tampon bölge uygulamasını fesh etmesi, çiftçilerin tarım arazilerinde ekim-dikim yapması yer alıyordu.
Farklı bölgelerde etkili olan sağanak ve fırtına nedeniyle tarım...
Devamını Oku ->
Uzmanlardan yırtıcı kuşlara zarar verilmemesi için uyarı geldi....
Devamını Oku ->
Türkiye'nin 2026'nın ilk çeyreğindeki meyve sebze ihracat...
Devamını Oku ->
Orta ve Doğu Karadeniz'deki fındık üreticileri, yeni hasat sezonu...
Devamını Oku ->
Dört mevsimin aynı anda yaşandığı ülkemizde Amasya'da çiçek açan...
Devamını Oku ->
Tarımsal üretimin yoğun yapıldığı Güneydoğu Anadolu ihracat...
Devamını Oku ->
2025 nisan ayında yaşanan zirai don olayının tüm yönleriyle...
Devamını Oku ->
Türkiye İhracatçılar Meclisinin yılın ilk 3 ayına ait ihracat...
Devamını Oku ->