Sulama destekleri tasarrufa katkı sağlıyor

01 November Wednesday, 2023
Bursa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü “Damla Sulama Projesi” kapsamında üreticilere sulama borusu dağıtımı gerçekleştirdi. Büyükşehir Belediyesi iş birliğiyle yürütülen çalışmayla tarımsal üretimde suyun daha verimli kullanılmasının sağlanması amaçlanıyor. Yüzde 70 hibeyle sağlanan sulama sistemi desteğinden 125 çiftçi yararlandı.
Sulama destekleri tasarrufa katkı sağlıyor
Haber: Bursa İl Enformasyon 
Kamera: Orhan KAĞITÇI 
Fotoğraf: Gizem Çetin BAŞARAN


Tarım ve Orman Bakanlığı destekliyor, tarımsa su tasarrufu yaygınlaşıyor.

Bursa’da Damla Sulama Projesi kapsamında 125 üreticiye sulama borusu dağıtımı yapıldı.

Törende bir konuşma yapan Gemlik Kaymakamı Hasan Göç de Bursa’nın tarımsal üretim potansiyeline vurgu yaparak, “Nüfuslar hız artıyor. Dünya da bu nüfusu beslemek zorunda. Elimizdeki kıt kaynakları daha verimli kullanmalıyız. Gemlik de Bursa'nın ve Türkiye'nin tarımda marka bölgelerinden birisidir. Çok kıymetli Gemlik zeytinine sahibiz. Daha az emekle daha fazla verim sağlamak bu katkılarla mümkün olacaktır.” şeklinde konuştu.

İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Acar, tasarruflu sulama sistemleri kullanmanın önemine dikkat çektiği konuşmasında, “Sürdürebilir tarımsal üretimin geliştirilmesinin yanı sıra üretim sürecindeki suyun en uygun düzeyde kullanılarak su tüketiminin azaltılması önemli konulardan biridir. Dünya ortalamasına bakıldığında su tüketiminin yaklaşık yüzde 70'i tarımsal su tüketiminde kullanılmakta olup az gelişmiş ve gelişmekte olan bölgelerde ise bu oran yüzde 82 gibi çok daha yüksek seviyelerde olduğu görülmüştür. Ülkemizde kullanılan toplam suyun ise yaklaşık olarak yüzde 74'ünün tarımsal sulamada kullanıldığı belirtilmektedir.  Kullanılan sulama yöntemleri içerisinde en fazla su kaybı, ülkemizde de fazlaca uygulanan yüzey sulama yönteminde oluşmaktadır. Toplam sulama içerisinde yüzey sulama ortalama yüzde 70 olarak belirtilmektedir. Artan gıda ihtiyacının karşılanması, tarım ürünlerin dengeli ve sürekli üretilebilmesi için tasarruflu sulama sistemlerinin yaygınlaştırılması gerekmektedir. Bursa, tarımsal üretimin yoğun olarak yapıldığı hem ürün çeşidi hem de üretim bakımından önemli tarım merkezlerinden biridir. Gemlik ilçemizde, başta coğrafi işarete sahip yakın zamanda AB tescili de almış olan Gemlik Zeytini olmak üzere birçok tarımsal ürünün yetiştiği önemli ilçelerimizden biridir. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve Gemlik İlçe Müdürlüğümüz tarafından hazırlanan Damla Sulama Projesi kapsamında damla sulama borusu talep eden üreticilerimizin üretim alanları dikkate alınarak finansmanın yüzde 70'i Bursa Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve yüzde 30'u üreticilerimizden karşılanmak üzere proje hayata geçirilmiştir. Projemizin başta üreticilerimiz olmak üzere Gemlik'e, ilimize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum.” ifadelerine yer verdi.

Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Gemlik İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü iş birliğinde hazırlanan projede sulama sistemleri yüzde 70 hibe desteğiyle üreticilere ulaştı.

Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Fethi Yıldız da yaptığı konuşmada, “Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin çiftçinin ve köylünün de her zaman yanında olduğunu ve üzerine düşeni yapıyor. Ekipler tarafından ilçe ilçe gezilerek üreticilerimizin eksik ve ihtiyaçları tespit ediliyor. Bu yönde de destekler sağlanıyor. Bugün de Gemlik'te ihtiyaca binaen damlama sulama ekipmanları dağıtılıyor. Arazilerimize sahip çıkmalıyız. Projemiz tüm şehrimize ve ilçemize hayırlı olsun.” dedi.

Tören proje kapsamında temin edilen 400 metre uzunluğunda 250 top sulama borusunun çiftçilere teslim edilmesiyle sona erdi.
bursa sulama proje destek hibe sulama borusu büyükşehir belediyesi tarım ve orman