Süne savaşçısı fidanlar çiftçilere dağıtıldı

29 March Tuesday, 2022
Buğdayın kalitesini düşüren süne zararlısıyla mücadelede karadut ağaçları görevde. Çorum’da buğday kalitesini artırmak amacıyla yürütülen "Süneyle Biyolojik Mücadele Projesi" kapsamında çiftçilere karadut fidanı dağıtıldı. Süne yoğunluğunun olduğu köylerde doğaya bırakılan keklikler de biyoloj,k mücadeleye katkı sağlıyor.
Süne savaşçısı fidanlar çiftçilere dağıtıldı Süneye karşı biyolojik mücadele sürüyor, buğdayda kalite artıyor.

Çorum Ticaret Borsası öncülüğünde kentte buğday kalitesini artırmak amacıyla 4 yıldır yürütülen "Süneyle Biyolojik Mücadele Projesi" kapsamında köy muhtarlarına 7 bin 300 karadut fidanı dağıtıldı.

İl Özel İdaresi, Çorum Belediyesi, Ticaret Borsası, Alaca Belediyesi, Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği, Ziraat Odası, PANKOBİRLİK, KARADENİZBİRLİK, Veterinerler Odası Başkanlığı ve Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliğinin katkılarıyla oluşturulan bütçe kapsamında satın alınan karadut fidanları, Ticaret Borsasında düzenlenen törenle çiftçilere dağıtıldı.

Vali Mustafa Çiftçi, törende, Çorum'da 530 bin hektar alanda tarım yapılabildiğini, bunun 172 bin hektarında yıllık 300 bin ile 375 bin ton arasında değişen miktarda buğday üretildiğini söyledi.

Kaliteli buğday üretiminin önündeki en büyük engellerden birinin süne olduğunu vurgulayan Çiftçi, "Süne, buğdayın hem kalitesini, hem fiyatını düşürüyor. Dolayısıyla 2019'dan bu yana hem doğaya keklik salımı yapıyoruz, hem de kekliklere doğal yaşam alanı oluşturmak için fidan dağıtıyoruz. Projeye katkı sağlayan kuruluşların desteğiyle7 bin 300 karadut fidanı aldık ve muhtarlarımıza dağıtıyoruz." dedi.

Ticaret Borsası Başkanı Naki Özkubat da süne nedeniyle oluşan fiyat farkını gidermek için "Süneyle Biyolojik Mücadele Projesi"ni hayata geçirdiklerini, sünenin yoğun olarak bulunduğunu tespit ettikleri köylere dut fidanları diktiklerini, çevrelerine ise keklik bıraktıklarını bildirdi.

Süneyle yalnızca ilaç kullanılarak mücadele edilemeyeceğinin altını çizen Özkubat, şunları söyledi: "Biz bu işin organik olarak yapılmasını istiyoruz. Bu işin bir diğer mücadelesi de kekliktir. Bir kekliğin bir milyara yakın süneyi yediğini biliyoruz. Benim tek endişem, bu sene kar çok yağdı. Karın çok olmasından dolayı keklikler, meşe ağaçlarının kar altındaki yapraklarında bulunan sünelere ulaşamamış olabilirler. Yoğun kar nedeniyle bu sene sünede artış olacağını tahmin ediyorum. Gelen ürünlerin hepsini burada tek tek tespit ediyoruz. Hangi köyde süne yoğunluğu başladıysa biz o köyde süneyle mücadele için çalışmaya başlayacağız."
çorum süne buğday biyolojik mücadele kadadut fidan keklik tarım