Suni mera ıslahı üretim maliyetini düşürecek

14 April Friday, 2023
Kırıkkale'nin Delice ilçesinde uygulanan "Suni Mera Islahı" projesiyle üreticinin maliyetinin düşürülmesi, kar payının artırılması amaçlanıyor. Projenin ayrıntılarını paylaşan İl Tarım ve Orman Müdürü Sırrı Yılmaz “2 bin 200 dekar alanın 1500'ünü hedef olarak belirledik. Öncelikle her yıl 500 dekarını ekeceğiz ve 3 yılın sonunda 1500 dekarı suni merayla ıslah etmiş olacağız." dedi.
Suni mera ıslahı üretim maliyetini düşürecek Kırıkkale’de suni mera ıslahı ile üretim maliyetini düşürecek proje başladı.

Delice’de uygulanan projeyi yakından takip eden İl Tarım ve Orman Müdürü Sırrı Yılmaz, çalışmaların detaylarını paylaştı.

İl Tarım ve Orman Müdürü Sırrı Yılmaz, projenin 3 yılı kapsadığını söyledi. Alanda suni mera ıslahı uyguladıklarını aktaran Yılmaz, "İlk yıl 500 dönümlük alana geçen yıl öncü ürün olan arpa ekimi yaptık. Arpa ekimiyle hem yabancı otlarla mücadeleyi hem de burada edineceğimiz bir bütçeyle 3 yıl devam edecek projeyi finanse etmeyi amaçladık. Bu sene de 500 dekarlık diğer alana ekim yapıyoruz. Ayrıca bu yıl yine arpa hasadı yapılan 500 dekarlık alana da 6 karışımlı mera tohumu ekimi gerçekleştiriyoruz." dedi.

Yılmaz, köydeki mera alanının daha önce çiftçilerin atadan kalma ve miras yoluyla kendilerine geçen arazi gibi algılamış olabileceğine dikkati çekerek, şu bilgileri verdi: "Neticede burası sürülmüş, işlenmiş ve işgal edilmiş. Daha sonra bizim bilgimizin olmasıyla ilgili kamu kurumlarıyla birlikte burayı işgalden kurtardık. Bu kapsamda kaliteli kültür mera tohumlarını ekmek için suni mera projesi hazırladık ve bakanlığımıza sunduk. Bakanlığımız da bu projemizi destekledi. Projemiz 3 yıl devam edecek. 2 bin 200 dekar alanın 1500'ünü hedef olarak belirledik. Öncelikle her yıl 500 dekarını ekeceğiz ve 3 yılın sonunda 1500 dekarı suni merayla ıslah etmiş olacağız."
suni mera ıslah tarım orman kırıkkale