Sürüleri eğitimli "sertifikalı çobanlar" güdecek

05 March Tuesday, 2019
Bilecik’te düzenlenen Sürü Yönetimi Elemanı Kurslarına katılan çobanlar sertifikalarını aldı. Artık sürüler eğitimli, hayvanın dilinden anlayan, bilinçli çobanlara emanet.
Sürüleri eğitimli Bilecik'in Bozüyük ilçesinde açılan "Sürü Yönetimi Elemanı Kursu"na katılan kursiyerler, 104 saatlik eğitimi başarıyla tamamlayarak sertifika almaya hak kazandı.

İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü ile Halk Eğitim Merkezi işbirliği ile düzenlenen kursa biri kadın 8 kursiyer katıldı.

Çobanlık mesleğinin inceliklerini öğrenen katılımcılar, alacakları sertifikayla hem meslek sahibi olacak hem de hayvancılığa devam etmeleri durumunda belli bir süre sigorta masrafları devlet tarafından karşılanacak.

Sürü Yönetimi Elemanı Kursu eğitmeni Veteriner Özgür Tutar, çobanlığın, dünya tarihinin en önemli mesleklerinden biri olduğunu dile getrdi.

Kursiyerlerin sertifika alarak bir anlamda kollarına altın bilezik taktığını ifade eden Tutar, şöyle konuştu:

"Dışarıdan bakıldığında çobanlık, hayvanın arkasından koşturan kişi olarak gözüküyor. Hiç böyle değil bu durum. Çobanlar, hayvanın dilinden bire bir anlayan, nerede ne yapacağını tahmin edebilen, onun gibi düşünebilen insanlardır. Bu yüzden çok çok önemli bir meslek. Biz burada çobanlık tarihi ile başlıyoruz kursa, hayvanların evcilleştirilmesiyle devam ediyoruz, küçükbaşların davranışları, nerelerde yaşayacağı kısmına giriyoruz. Daha sonra uygun barınak şartlarını anlatıyoruz. Koyunların beslenmesi, bakımı, sağlığı için gerekli şartları işliyoruz. Kuzu bakımını, büyümesini detaylı olarak anlatıyoruz."

Eşiyle birlikte Düzağaç köyünde çobanlık yapan Şaban Tek ise çobanlığın kolay bir iş olmadığını söyledi.

Tek, "İçine girince zor ama çok zevkli olduğunu görüyorsun. Ayrıcalıklı, kendi işin, güzel bir meslek. Yapılması gerekeni bilerek yapacaksın. Herkes yapamaz, içinden gelecek. Çıkıp dağda, ormanda temiz havada sürünün başında, güzel bir meslek." diye konuştu.

İl Tarım ve Orman Müdürü Necmettin Yoldaş, eğitime katılanların kurs boyunca zaruri giderlerinin karşılandığını, sigorta primlerinin yatırıldığını dile getirdi.

Yoldaş, "İlimizde Sürü Yönetimi Elemanı Benim Projesi kapsamında yürütülen eğitimin amacı, yetiştirici ve üreticilerimizin aile işletmeciliği ve büyük sürüler kurmalarını önceleyen ve aynı zamanda yetiştirici koşullarında iyi bir sürü yönetimi bilgisine sahip olmaktır. Tarım ve hayvancılık alanlarında vatandaşımızın her türlü sorunu, kurumsal önceliğimizdir. Her daim üretenin yanındayız. Eğitimin hayırlı ve uğurlu olmasını, üreticilerimize bereketli olmasını dilerim." şeklinde konuştu.
 
çoban bilecik tarım ve orman eğitim sertifika