Süt ürünlerinde yeni dönem

01 December Thursday, 2022
Fermente Süt Ürünleri Tebliği, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Pek çok ürünle ilgili yeni tanım ve ölçütler getiren tebliğe göre etiketlerde "köy", "ev" ve "geleneksel” gibi ifadeler yer almayacak.
Süt ürünlerinde yeni dönem Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan Türk Gıda Kodeksi Fermente Süt Ürünleri Tebliği, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Tebliğ, fermente süt ürünlerinin tekniğine uygun ve hijyenik şekilde üretilmesi, ambalajlanması, depolanması, taşınması ve pazarlanması için gereken ürün özelliklerini belirliyor.

Fermente süt ürünlerinin etiketinde "köy", "ev", "geleneksel, çiftlik" ve "%100" gibi ifadeler yer alamayacak. Süt ve süt ürünleri aroma vericilerinin kullanımı yasaklandı.

Tebliğde yapılan revizyonla kefir, süzme yoğurt ve ısıl işlem görmüş fermente süt ürünleri için yeniden tanımlama yapıldı. Ürünlere yeni ölçütler getirildi. Ayrana eklenebilecek tuz oranı yüzde 0,8'e düşürüldü.

Ayrıca üretiminde kullanılan starter kültürlere ilave olarak eklenebilecek yan kültürlerin, etiket bilgilerinde belirtilmesi zorunlu oldu. Laktaz enzimi hariç hiçbir enzimin kullanılamayacağı hükme bağlandı.

Üretilecek ürünlerde birden fazla farklı hayvan türüne ait süt kullanılması durumunda, sütün elde edildiği hayvan türlerinin adlarının, etikette belirtilmesine ilişkin düzenleme yapıldı.

Peynir mayası kullanılmadan yoğurt kültürü kullanılarak üretilen labne (labneh), ilgili tebliğinde düzenlenmek üzere bu tebliğ kapsamından çıkartıldı.

Piyasada var olan veya basılı ambalaj materyali olan gıda işletmecilerine, tebliğe uyum sağlamaları için 31 Aralık 2023'e kadar geçiş süreci tanındı.
süt ürünleri fermente tebliği tarım orman gıda