Tanzim pazarlarında pirinç satışı başladı

05 March Tuesday, 2019
Tanzim pazarlarında pirinç satışı başladı. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, kilogramı 6 liradan 5 kiloluk paketlerde satıldığını duyurdu. Ayrıca Patates Araştırma Enstitüsünü ziyaret eden Pakdemirli, taraftar patateslerin de piyasaya çıkacağını söyledi.
Tanzim pazarlarında pirinç satışı başladı Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Niğde’de üretici ve sektör temsilcileri ile bir araya geldi. Toplantıda tanzim satış noktalarında pirinç satışlarının da başladığını açıklayan Bakan Pakdemirli, ‘‘Kilogramı 6 lira ve 5 kiloluk paketlerde satılıyor. Hayata geçirmiş olduğumuz hem sebzede hem de hububatta tanzim satış uygulamalarıyla enflasyon rakamları düşmeye başladı’’ dedi.

Tarımın günlük siyasete malzeme olmasını da eleştiren Pakdemirli, ‘‘Tarımın normal şartlarda siyaseti olmaması lazım. Herkes ağzına bir şey doluyor ve tarımı kötülüyor. Günlük siyaset içerisinde tarımın olmaması lazım. Gerçekten bu kadar eleştirel durumda mıyız. Avrupa'da tarımsal hasılada Türkiye birinci sırada, dünyada 7. sıradadır aslında dünyada toprak kaynaklarının 17. sırada olmasına rağmen. Türkiye’nin her alanda ilk 10’a girme hedefleri var. Tarımda bu ipi göğüslemişiz. Yeterli mi? Hayır değil. Problemler var ve hepsinin farkındayız. Küçükbaşta ve büyükbaş hayvan sayısında Avrupa'da birinci sıradayız. Yani genel anlamda baktığınız zaman günlük siyasette anıldığı gibi değil. Buraya gelmek için bu başarı çiftçimizin, köylümüzün başarısıdır. Büyükbaş sayısı 17 milyon, küçükbaş 45 milyon, kanatlı ise 360 milyon sayısına gelmiş. 2002 yılında tohum üretimimiz 1 milyon 10 bin ton üretimle 11. sıraya gelmişiz. Niğde ve Nevşehir’de patates tohumuyla ilgili çok iyi yerlere gelmişiz’’ dedi.

  Niğde’de çiftçilere birçok destek yapıldığını ifade eden Bakan Pakdemirli, şunları söyledi:

  ‘‘Çiftçimiz elektriği yüzde 12 daha ucuza kullanacak. 31 Aralık 2018 tarihi itibariyle herhangi bir borcu varsa bunları yeniden yapılandıracağız. Tarım ve Kredi Kooperatifleri çiftçimiz için önemli bir kuruluş. Tarsim sigortasını Tarım Kredi Kooperatifi üzerinden yaptıran üreticiler sigorta bedelini hasat döneminde yapacak. Yağışın, selin, hortumun ne zaman geleceği belli değil. Küçük bir parayla kafamızı rahatça yastığa koyabileceğiz. Eğer yem alacaksak besicimiz yemini şimdi alacak, kurbanda ödeyecek. 90 gün vadeli faizsiz mazot alabilecek. Toprak Mahsulleri Ofisi aracılığıyla arpa alabilecek.’’

Bakan Pakdemirli, Niğde'de yerli tohum çalışmalarının yürütüldüğü Patates Araştırma Enstitüsünü ziyaret ederek Müdür Uğur Pırlak'tan brifing aldı. Burada üretilen renkli patateslerden hazırlanan cipslerin tadına bakan Pakdemirli, laboratuvarları gezerek serada hasat yaptı.

İncelemelerin ardından gazetecilere açıklamalarda bulunan Pakdemirli, enstitünün başarılı çalışmalara imza attığına dikkati çekti. 

Türkiye'nin, tohumda kendi kendine yeterliliği sağlamak durumunda olduğunu bildiren Pakdemirli, "Burada patateste çok önemli bir yeniliğe bugün itibarıyla imza atmış bulunuyoruz. Bölgede bazı yasaklı, ekemediğimiz alanlar bulunuyor. Bölgede siğil gibi hastalıklar da var. Bu hastalıklardan tamamen arı, çok yakın zamanda piyasaya çıkacak yerli patates çeşitlerimiz de var. Bunlar Türkiye'nin toplam üretimini artıracak girişimlerdir." ifadelerini kullandı.

Pakdemirli, enstitüde üretilen renkli patateslere işaret ederek şunları kaydetti:

"Bugün aynı zamanda renkli patateslerimizi de gördük. Artık yarınlara yönelik sarı-lacivert, sarı-kırmızı taraftar patateslerimiz de piyasaya çıkabilecek. Türkiye patateste tabii ki önemli bir ülke. 4-4,5 milyon ton üretimi ve tüketimiyle dünyada birçok zamanda ilk 10'a giren bir ülke. Dünyada ortalama 35 kilogram patates tüketilirken Türkiye'de aşağı yukarı 50 kilogram patates tüketiliyor. Bu anlamda da patates tüketen bir ülke olarak kendi tohumumuza sahip olursak, yurt dışına tohumla ilgili paraları da göndermemiş olacağız. Katma değer, yerli ve milli olarak cebimizde kalmış olacak."
 
bekir pakdemirli niğde tanzim pirinç patates renkli