Tarihi eserler yeni yerlerine taşınıyor

24 October Wednesday, 2018
Batman'ın Hasankeyf ilçesinde Ilısu Barajı alanında kalan tarihi eserler, baraj gölü sahasından tek tek çıkartılıyor. 36 metre yüksekliğindeki Süleyman Han Camisi Minaresi de taşınan eserler arasında.
Tarihi eserler yeni yerlerine taşınıyor Tarım ve Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından yapımı tamamlanan, Güneydoğu Anadolu Projesi'nin (GAP) vizyonu olan Ilısu Barajı ve HES projesinden etkilenen Batman'ın Hasankeyf ilçesindeki tarihi eserler, baraj gölü sahasından tek tek çıkartılıyor.
Taşınma sırası 1407 yılında Süleyman Han tarafından inşa ettirilen Süleyman Han Camisi’ne geldi. Caminin bütün olarak taşınma imkanı bulunmayan 36 metre yüksekliğindeki minaresinin taşları ise sökülüyor. 19 metrelik kısmı sökülen minarenin taşları numaralandırıldı. Taşlar yeniden aslına uygun şekilde birleştirilmek üzere Hasankeyf Kültürel Park Alanı'ndaki Arkeopark'a taşınıyor.
DSİ 16. Bölge Müdürü Ali Naci Kösalı taşınamayacak eserlerin de koruncağını söyledi. Kösalı “Bir ay içerisinde söküm işlemlerini tamamlamış olacağız. Daha sonra yeni yerinde bunları taş ustalarımız yeniden birleştirecek. Sökerken tüm taşları numaralandırılarak tek tek bir kalıba koyarak titiz bir çalışmayla aşağı indiriyoruz. Bunun için özel ustalarımız var. Geçici depo sahasına götürüyoruz. Orada yine paletlerin üstünde her sıra ayrı olarak bekletiliyor. Söküm işleri tamamlandıktan sonra yeni yerinde alt sıradan başlamak üzere minarenin inşasına başlayacağız. Taşınamayan kısımları ise etrafına duvarlar örerek dolgu içine alıyoruz. Böylece taşınamayan eserlerin su altında korumasını yapmış olacağız.” dedi.
 
hasankeyf ılıca baraj tarih