Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli’den müjde

15 October Monday, 2018
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli Elazığ’dan üreticilere müjde verdi. 3’üncü Geleneksel Üzüm Festivali’nde verdiği müjdeler arasında mısır alım fiyatlarının artırılması, gübre ve şeker küspesi fiyatlarında indirim var.
Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli’den müjde Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Elazığ Tarım ve Orman İl Müdürlüğünce bu yıl merkeze bağlı Hoş köyünde gerçekleştirilen "3. Geleneksel Üzüm Festivali"ne katıldı. Bakan Pakdemirli üreticilerle bir araya geldi, en iyi üzüme ödül verdi, çeşitli aktivitelerde bulundu.
 
Üreticilere müjde
Festival kapsamında konuşma yapan Bakan Pakdemirli, Türkiye’nin istikrarsızlaştırılmaya çalışıldığının altını çizerek “Yargı darbesi, darbe girişimi, Gezi Olayları ve son olarak ekonomik darbeyle Türkiye’yi istikrarsızlaştırmak istiyorlar. Bundan en çok tarım etkilendi çünkü girdi maliyetlerinin büyük kısmı dövizle alınıyor. Bakanlık olarak ne yapabiliriz diye düşünüp bazı önlemler aldık. Tarım ve Kredi Kooperatifleriyle görüşüp gübrede yüzde 15 indirim, yemde de yüzde 10 indirim sağladık. Türkiye'nin kendi kendine yeterliliğinin devamını sağlamaya yönelik de buğday ve arpada da 5 kuruş olan destek primini 10 kuruşa çıkardık. Karkas etin kesim fiyatlarında ithal menşeili olanları 26 liradan 28 liraya, yerli olanı da pozitif ayrımcılık olarak desteklediğimiz için 28 liradan 29 liraya çıkardık. Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) olarak piyasaları yakından takip etmekteyiz. Özellikle mısır fiyatında üretici aleyhine bir gelişme olabileceğini gördük ve TMO olarak geçen yıl 760 liraya aldığımız mısırı yarından itibaren 950 liraya almış olacağız. Ürün bedelleriyle ilgili de üreticilerimiz endişe etmesinler 10 gün içinde de ürün bedelleri üreticilerimizin hesabına geçmiş olacak. Ortalama 50-55 lira bir destek alınacağını düşünürsek. Üreticimizin eline ton başı bin 5 lira geçecek. Elazığ Şeker Fabrikası'ndan çıkan küspenin fiyatını 90 liradan 60 liraya indirildi." dedi.
Genç üreticileri desteklemeliyiz
Bakan Bekir Pakdemirli Tarımda genç üreticilerin önemini de vurgulayarak “2050'li yıllarda 95 milyon nüfusu olan, şehirleşmesi yüzde 70'lerden yüzde 80'lere gelen bir Türkiye ve yüzde 50 daha fazla gıda üretim ihtiyacı olan bir Türkiye'ye doğru gidiyoruz. Bunun anlamı ne demek? İşimiz daha da zor demek. Bugün çiftçimizin ortalama yaşı 55, köylerdeki gençlerimizi köylerimizde korumamız gerekiyor. Bu bizim için zor bir ev ödevi ama aynı zamanda bu gıdayı üretmek için de teknoloji kullanmamız gerekiyor." ifadelerini kullandı.
 
tarım orman bakan pakdemirli müjde