Tarım ve Orman Şurası sektörü buluşturdu

18 November Monday, 2019
3. Tarım ve Orman Şurası açılış toplantısı Ankara’da geniş bir katılımla gerçekleşti. Toplantıda konuşan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, şuranın amacının ‘ortak akıl’ olduğunu söyledi.
Tarım ve Orman Şurası sektörü buluşturdu Kamera: Tolga URUN – Aytek BASİ
 
3. Tarım ve Orman Şurası açılış programı Ankara’da gerçekleştirildi.

Güçlü tarım ve güçlü Türkiye için ‘ortak akıl’ oluşturulması amacıyla 15 yıl sonra gerçekleşen Tarım ve Orman Şurası sektörü bir araya getirdi.  

Şuranın açılışında konuşan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, “Biz 5 yıllık plan 25 yıllık ışık diyerek yola çıktık. Besin, su ve nefesin geleceğini beraber tayin etmek istedik. 23 bin görüş bildirildi. Şura, tarihimizin en geniş katılımlı şurası olarak kayıtlara geçti. Tarım orman şurası süreci her meslekten halkımızın sahiplendiği ve yönettiği bir süreç oldu” dedi.

‘Bir fikrim var’ diyen herkesin şuraya katkıda bulunmasının sağlandığını belirten Bakan Pakdemirli şunları söyledi: “Ortak akıl buluşmaları gerçekleştirdik. Az zamanda çok yol aldık. Fikri alınmayan kimse konuşulmayan konu kalmasın istedik. Evvel Allah bu kadar kişinin emeği boşa gitmeyecek. Türkiye’mizi sürdürülebilir üretimle nice nice yüzyıllara taşıyacağız. Yeni dünya düzeninde masada sandalyemiz nerede olacak bunu belirledik. Geleceğimizde yeni bir dönem başlayacak. Şura bir sonuç değil başlangıç. Daha vizyoner bir yol haritası çıkacağını düşünüyor buna inanıyorum. Tarım tüm dünyada büyük bir değişim ve dönüşüm gerçekleştiriyor. Sürdürülebilirliği sağlayarak ve sonuçları doğru okuyarak bu dönüşün karşısında durabiliriz.”
 
“Türk tarımını dünya markası yapacağız”

Çiftçilerle tarlada, balıkçılarla barınakta, üreticilerle serada yani bu alanda çalışan herkesle iç içe olduğunu söyleyen Bakan Bekir Pakdemirli, gençlerin ve kadınların daha da çok destekleneceğini belirtti. Tarımla uğraşan bir ailenin ferdi olduğuna değinen Bakan Pakdemirli, Türkiye’nin çok zengin bir coğrafyada bulunduğunu hatırlattı.

“Şuranın en büyük kazanımlarından birinin tarımsal alanda bilgi ve kütüphane oluşmasıdır” diyen Bakan Pakdemirli, geleceğe yönelik teknolojik projeleri gördükçe umutlandığını söyledi.
“Şura 5 yıl sonra tekrarlansın”

Şura kapsamında Türkiye’nin dört bir yanından 23 bin görüşün Tarım ve Orman Bakanlığı’na ulaştığını anımsatan Bakan Pakdemirli benim de bir fikrim var dedi ve “Şura 5 yıl sonra tekrarlansın. Tekrarlanacağı tarih de bu şura kapsamında belirlensin” dedi.

3. Tarım ve Orman Şurası Yürütme Kurulu Başkanı Bakan Yardımcısı Fatih Metin, şuranın sektörün bugünü, yarını ve geleceği için önem taşıdığını söyledi.

Geleceğe bugünden yön vermek için bilgiyi iyi yönetmek gerektiğini belirten Bakan Yardımcısı Metin, “ Tarım şurası yönetmeliğinin resmi gazetede yayınlanması ile beraber çalışmayı başlatmış olduk. Ortak akıl bizim buradaki temamız. Fikri, önerisi, isteği olan vatandaşlarımız bizlere ulaştı. Tüm fikirler tasnif edilerek ilgili çalışma gruplarına iletildi. Paydaşlara duyurulması amacıyla tüm platformları da kullandık” dedi.

Şuraya katılan TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komsiyonu Başkanı Yunus Kılıç ise konuşmasında, böylesi geniş toplantıları gerçekleştirmenin zor olduğuna değindi. Kılıç, “Zor olmasaydı bu 15 yılda tekrar edilirdi. Demek ki binlerce insanı bir araya getirmek ve onlardan ortak metinler ortaya çıkarmak oldukça zor bir süreç. Bu metinler önemli. Erk değişir, siyaset değişir ama kurumlar kalıcıdır. Söz gider yazı ve metinler kalır. Bazen öyle şeyler olur ki o kurum içerisinde en büyük sermayeniz aklın bir araya getirmiş olduğu metinler kalır. Akıllı adamlar bundan yararlanır. Kibirli insanlar yararlanmaz” diye konuştu.
 
3. Tarım ve Orman Şurası açılış toplantısı çalışma gruplarına plaket takdimi ve aile fotoğrafı ile son buldu.
tarım orman şura açılış toplantı bakan pakdemirli