"Tarımda milli markamızın olması lazım"

18 September Tuesday, 2018
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, İzmir’de sezonun ilk çekirdeksiz kuru üzüm ve kuru incirinin borsaya getirilmesi törenine katıldı. Pakdemirli, tarım borsacılığının geliştirilmesi, tarım ürünlerinde ileriye yönelik fiyatları yakalayabilen bir yapının kurgulanması gerekliliğinin altını çizdi.
İzmir Ticaret Borsasında (İTB) sezonun ilk çekirdeksiz kuru üzüm ve kuru incirinin borsaya getirilmesi nedeniyle düzenlenen sembolik açık artırma törenine katılan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, tarım borsacılığının geliştirilmesinin önemine dikkat çekti.

Üzüm ve incirde Türkiye'nin marka olduğuna dikkati çeken Pakdemirli, şunları kaydetti:

"Markalara yatırım yapmamız lazım. Tarımda da katma değeri ön plana çıkarmak için bir milli marka gerekiyor. Özellikle tarım gibi katma değeri az olan sektörlerde gerçekleştirmek çok kolay değil devlet desteği olmadan. Bizim milli bir markamız olması lazım. Bunun altında da tarım ürünlerini pazarlamamız lazım. Türk Hava Yolları gibi. Devlet bu konuda belli harcamaları yapsın. Ürünlerimizin 3 kuruş, 5 kuruş, 10 kuruş daha fazla satılması gerektiğini düşünüyorum. Bunları oturup konuşmamız gerekir." 

Toprak Mahsulleri Ofisi ve Tarım Kredi Kooperatifleri olarak her zaman üreticinin yanında olduklarını vurgulayan Pakdemirli, şöyle konuştu:

"Mazota, gübreye ve biyolojik mücadeleye zaten desteklerimiz devam ediyor. Bunları da artırarak devam ettireceğiz. Şu an ürün takip sistemi kurduk. Bu geçmişte de olan bir sistemdi ama çok aktif olmayan bir durumdaydı. Şimdi bütün ürünleri takip ediyoruz. Bütün ürünlerle ilgili ne gerekiyorsa hem üreticinin ve tüketicinin daha ucuz yemesi anlamında gerekiyorsa gümrüklerin düşürülmesi, gerekiyorsa ihracatın bir miktar kısıtlanması... Çünkü şu andaki tüm emtialar yurt dışına göre daha ucuz kaldılar ve yurt dışına ucuz ihraç ediyoruz. Yarın onları pahalı olarak geri kalmak durumunda kalabiliriz. O yüzden bununla ilgili gerekli izleme görevimizi yapıyoruz."

İTB Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli de "Geçtiğimiz sezon 110 ülkeye rekor miktarda 280 bin ton kuru üzüm ihracatı yaptık. Kuru incirde de 62 bin ton ihracat gerçekleştirdik." dedi.

Törende Işınsu Kestelli'nin yönettiği sembolik açık artırmayla Manisalı üretici Yusuf Avşar'ın getirdiği çekirdeksiz kuru üzüm kilogramı 350 liradan İzmir Ticaret Borsası, Mustafa Gümüşoğlu'nun Aydın'ın Nazilli ilçesinden getirdiği kuru incir de yine kilogramı 350 liradan Ege İhracatçı Birlikleri tarafından satın alındı.
 
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli İzmir kuru üzüm incir borsa İTB