“Tarımsal hasılamız 333 milyar TL’ye yükseldi”

10 March Wednesday, 2021
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli Türkiye’nin tarımsal hasılasının bir önceki yıla göre yüzde 20 artışla 333 milyar liraya yükseldiğini belirtti.
“Tarımsal hasılamız 333 milyar TL’ye yükseldi” Türkiye’nin tarımsal hasılası yüzde 20 oranında arttı.

Rakamları paylaşan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli “2020 yılında yüzde 4,8 oranında büyüyen tarımın son 3 yılda en yüksek büyüme rakamlarına ulaştı.

Tarımda hem üretime hem de yönetime kadının eli değince berekette beraberinde geliyor. Geçen yıl yaşadığımız pandemiye ve meteorolojik kuraklığa rağmen tarım sektörü büyümeye ve gelişmeye devam etti. 2020 yılında yüzde 4,8 büyüyen tarım, son 3 yılın en yüksek büyüme rakamına ulaştı. Tarımsal hasılamız bir önceki yıla göre yüzde 20 artışla 333,3 milyar liraya yükseldi. Tarım ve gıda ürünleri ihracatımız 2020 yılında bir önceki yıla göre yüzde 5 artışla 20,7 milyar dolara, tarımda dış ticaret fazlamız ise yüzde 9 artışla 5,5 milyar dolara yükseldi. Sulama alanında yaptığımız büyük yatırımlar sayesinde meteorolojik kuraklığa rağmen toplam bitkisel üretimiz 9 milyon ton ilave artışla 126 milyon tona ulaşarak Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdı. İşte tüm bu güzel gelişmelerin arkasında üreticimizin alın teri ve sizlerin büyük gayreti var. İnşallah sizlerle beraber Türkiye tarımda Avrupa’da lider, dünyada ilk on içindeki yerini sağlamlaştırarak yoluna devam edecektir” dedi.

Tarım ve orman sektörünün kadınların enerjisine ihtiyacı var

8 Mart Dünya Kadınlar Günü sebebiyle Bakanlık bünyesindeki kadın çalışanlarla bir araya Bakan Pakdemirli, kadın istihdamına değindi. “Kadınlarımız, projelerimizin uygulanmasında, sahada üreticinin desteklenmesinde ön safta yer alıyor. Biliyoruz ki kadın eli değen her şeyin ayrı bir güzelliği, kadın tarafından yapılan her üretimin ayrı bir değeri vardır. Bu yüzden tarımın gizli mimarları olan kadınlarımızı gündemin ilk sıralarına almalı, onları tarım ve hayatın birçok alanında daha belirgin kılmalıyız” diye konuştu.

Bakanlık bünyesinde 1 genel müdür, 14 daire başkanı, 115 şube müdürü ve 321 kadın yöneticinin olduğunu, dolayısıyla kadın çalışanların Bakanlıkta aktif bir şekilde rol aldığının altını çizen Pakdemirli, “Kadınlarımız sadece tarımsal üretimde değil, tarımın yönetiminde, politikaların belirlenmesinde ve uygulanmasında da ön planda. Tarım ve orman sektörünün kadınların enerjisine ve bakış açısına ihtiyacı var. Kadınların fikri ve duygusal katkısı, tarım ve orman sektörünün karar mekanizmalarında ne kadar çok olursa, Bakanlığımız daha üretken, daha etkili ve daha başarılı bir konuma ulaşacaktır. O nedenle Bakanlığımızın tarımsal üretimi doğrudan ilgilendiren en önemli birimlerini kadınlarımıza emanet ediyoruz. Hepinizin bildiği gibi Bakan Yardımcımız Ayşe Ayşin Işıkgece, Bakanlığımızdaki ilk kadın bakan yardımcısıdır. Bakanlığımız merkez teşkilatında çok sayıda kadın yöneticimiz var. 1 genel müdür, 14 daire başkanı, 115 şube müdürü ve koordinatör kadınımız da görev yapmaktadır. Son 3 yılda merkez ve taşra teşkilatımızdaki kadın yönetici sayımızı yüzde 41 arttırarak 321’e çıkardık. Taşra teşkilatında ise kadınlarımıza güveniyor ve onlardan daha fazla faydalanmak istiyoruz. Bakanlığımız, bağlı ve ilgili kuruluşlarımızın taşra teşkilatlarında görev yapan personellerimizin 30 bine yakını kadınlardan oluşmaktadır. İnşallah daha çok kadınımızı bu makamlarda görmek, görevlendirmek, onların teknik bilgisinden, titiz yaklaşımından daha fazla faydalanmak istiyoruz” ifadelerini kullandı.
tarım orman bakanı bekir pakdemirli