Tarla okulunda entegre mücadele eğitimi

29 June Wednesday, 2022
Çeltik yetiştiriciliğinde entegre mücadelenin yaygınlaştırılması amacıyla düzenlenen “Çiftçi Tarla Okulu” Samsun’da eğitimlere başladı. Üretimde yabancı ot mücadelesinin anlatıldığı eğitimlere çiftçiler yoğun ilgi gösterdi. Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim Sağlam, “Üreticilerimizin bilgi ve becerilerini arttırmak için projeler hayata geçiriyoruz.” dedi.
Tarla okulunda entegre mücadele eğitimi Haber: Samsun İl Enformasyon

Çeltik üreticileri entegre mücadeleyi “Tarla Okulu” projesiyle öğreniyor.

Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün düzenlediği Çiftçi Tarla Okulu çalışmasında “Çeltik Yetiştiriciliğinde Entegre Mücadelenin Yaygınlaştırılması” ele alındı.

Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim Sağlam, eğitimlere paydaş kurumların destek verdiğini belirtti.

Samsun’un Türkiye’deki çeltik üretiminde üst sıralardaki yerini koruduğunu belirten Sağlam, “İlimizde Çeltik yetiştiriciliğinde Entegre Mücadele yöntemlerinin benimsenmesini sağlamak amacıyla düzenlediğimiz bu Çiftçi Tarla Okulu eğitimleriyle; çiftçilerimizin gerçek ihtiyaçları doğrultusunda üretim alanlarındaki bilgi ve becerilerini artırmak, entegre mücadele prensipleri doğrultusunda mücadele yapmalarını sağlamak amaçlanmıştır. Kimyasal mücadele kaçınılmaz olduğunda teknik talimatlara ve etiket bilgilerine göre uygun zamanda ve uygun makine ile doğru dozda ilaç kullanmak, ürünlere göre ana hastalık ve zararlıların tanınması, ürün ve zararlı organizmaların biyolojik dönemlerine göre izlenmesi, kimyasal mücadeleden önce alınması gereken tedbirler, mücadele esnasında dikkat edilecek hususlar, üretim sürecinde kayıt ve izlenebilirliğin sağlanması bilincinin üreticilere aktarılması gibi konularda da bilgilendirme amaçlanmaktadır. İşbirliği yaptığımız kuruluşlardan bilgilendirme amaçlı katılım sağlayan meslektaşlarımıza teşekkür ediyor, bu toplantının üreticilerimize hayırlı uğurlu olmasını diliyorum.” dedi.

İyi tarım uygulamasına geçmek isteyen üreticilere; çeltikte yabancı ot mücadelesi, su tasarrufu sağlayan sulama uygulamaları, insansız hava aracı sistemlerinin zirai mücadelede kullanılması gibi konularda eğitimler verildi.

Çiftçi tarla okuluna katılan üreticiler akademisyenlerden ve uzmanlardan aldıkları teorik eğitimlerin ardından uygulamalı derslere de katıldılar.
samsun çeltik eğitim tarla çiftçi entegre mücadele tarım ve orman