Tarlalarda akıllı traktör dönemi

30 April Friday, 2021
Teknolojinin gelişimi ile birlikte tarlaları akıllı traktörler sürmeye başladı. Van’da Necmettin Yavuz adlı üretici uydu üzerinden aldığı sinyalle şoförsüz olarak hareket eden traktörü sayesinde hem iş gücünden tasarruf etti hem de milimetrik hesaplarla arazisinde ekim yapma imkanına kavuştu.
Tarlalarda akıllı traktör dönemi Van'ın Gevaş ilçesinde çiftçilik yapan Necmettin Yavuz, teknolojinin gelişimi ile "akıllı traktör" ile tarlasını sürmeye başladı.

Yavuz, uydu üzerinden aldığı sinyal ile şoförsüz olarak hareket eden traktörüyle iş gücünden tasarruf etti. Ayrıca Atalan Mahallesi'nde bin dönüm arazisinde, şekerpancarı, fasulye ve karpuz üretimi yapan üretici, milimetrik hesaplarla arazisinde ekim yapma imkanına kavuştu.

Necmettin Yavuz, sadece traktöre komut verdiğini ifade etti. "10 yıldır çiftçilik yapıyorum. Şu an 300 dönümlük tarlada şekerpancarı ekimini gerçekleştiriyoruz. Adana'da bir firmadan aldığım sürücüsüz traktörle tarlalarımın ilaçlama, ekim ve biçim işini yapıyorum." dedi.

İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Görentaş da teknolojiyle birlikte verimin artacağını belirtti. “"Çiftçimiz tarlasını sürücüsüz traktörle işliyor. Araç uydu üzerinden kontrol ediliyor. Çiftçiler bu araç sayesinde daha rahat tarla işlerini yapabilecekler. Teknolojik aletlerin yaygınlaşmasıyla birlikte tarımda elde edilecek verim de artacaktır.” şeklinde konuştu.
van akıllı traktör tarım teknoloji