TARSİM Samsun’da da çiftçinin yanında

26 January Friday, 2024
Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, “Tarım Sigortaları 2024 yılı Uygulamaları”nı üreticilere anlatmak amacıyla bilgilendirme toplantısı düzenledi. İl Müdürü İbrahim Sağlam, kentte tarım sigortası yaptıran çiftçi sayısının her yıl katlanarak arttığını belirtti. 2023 yılında ödenen tazminat tutarı da 30 milyon liraya yaklaştı.
TARSİM Samsun’da da çiftçinin yanında
Haber: Samsun İl Enformasyon

TARSİM yaraları sarıyor, Samsunlu üreticiler bilinçlendiriliyor.

Tarım Sigortaları 2024 yılı Uygulamaları, Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün düzenlediği toplantıda üreticilere anlatıldı.

İl Müdürü İbrahim Sağlam ödenen tazminat miktarı ve prim desteği hakkında şu bilgileri verdi: “Tarım Sektörü dünya nüfusu acısından taşıdığı kritik önemin yansıra ekonomik, sosyal, siyasal ve kişisel risklerden oldukça yüksek derecede etkilenen kendine özgü bir yapıya sahiptir. Kötü hava koşulları nedeniyle tarımsal üretimde oluşan ürün kayıplarının karşılanması için 14 Haziran 2005 tarihinde 5363 sayılı Devlet Destekli Tarım Sigortaları (TARSİM) Kanunu çıkartılmıştır. 2021 tarihine bakıldığında 35 bin poliçemiz vardı. Samsun'da 2022 yılında 70 bin poliçeye 2023'te de 76 bin poliçeye ulaştı. Samsun çiftçisinin ödediği pirim tutarı 87 milyon 578 bin 158 TL ve devletin Samsun çiftçisi için ödediği pirim desteği ise 101 milyon 878 bin 740 TL olup, toplam prim tutarı 189 milyon 456 bin 899 TL olmuştur. Tarım, dış kaynaklı yani iklim şartlarına bakıldığında hem sıcaktan, hem soğuktan, hem doludan ve yağmurdan etkilenen diğer alınabilecek tedbirlerin alınamadığı risk altında olan bir uğraş.  Bugün teknolojiye ve sanayiye baktığımızda her türlü tedbiri her şeyde alınabiliyorken bir kuraklıkta, yağmurla, dolu da, fırtınada dışarıda kaldığından en çok etkilenen yine tarım ürünü olarak yerini alıyor. Meteorolojik uyarılarla tedbirinizi alın diyoruz Lakin çiftçimiz bu konuda nasıl bir tedbir alabilir ki. Burada Çiftçimizin imdadına Tarım sigortası yetişiyor. Çiftçimiz ahırlarında ve hayvanlarında risk altında olanlarla ilgili bir tedbir alabilir ama tarla ile alakalı çok fazla bir tedbir alma şansı yok.  Meteorolojik uyarı tedbirlerini daha çok seralarda hayvanlarda ahırlarda alınabiliyor.  Bir diğer konu, yasak olan bölgelerde yapılaşmanın önlenmesi en önemli tedbirlerden birisi. Biz en son Lâdik’te 31 hayvanımızı kaybettik orada yapılmış olan dere içindeki ahır, dere ıslah edilmiş olsa da biraz daha kavis verilseymiş belki hayvanlarımız bugün yaşıyor olacaktı. Çiftçimiz bu durumdan kendi canını bile zor kurtarmış ama hayvanlarını ne yazık ki kurtaramadı bunların tedbirlerini alabiliriz. Çiftçilerimiz Tarlasındaki ürünlerinin sigortasını yaptırırsa uğrayacağı zararı Devletimiz karşılayacaktır. Amaç çiftçimizin zararının fazla olmasının bu şekilde önüne geçebilmek. Üretici ve yetiştiricilerin emeği ve alın terini güvence altına alarak ülkede sürdürülebilir tarıma katkıda sunulması için faaliyetlerine devam eden TARSİM tarafından 2024 yılında prim tarife fiyatlarında çeşitli indirimler yapılırken, sigorta teminatlarının kapsamında da önemli genişletmeye gidilmiştir. 2024 yılı Tarsim kapsamında yapılan yenilikler ile ilgili verecekleri bilgilendirme için Bölge Müdürlüğümüze teşekkür eder, doğal afetlerinin yaşanmayacağı ürünü bol ve bereketli bir yıl olmasını dilerim.”

Tarımın dış etkenlere bağlı risk altında bir sektör olduğunu kaydeden Sağlam, çiftçileri kurallara uygun üretim yapmaları ve sigorta yaptırmayı ihmal etmemeleri yönünde uyardı.

Samsun TARSİM Bölge Müdürü Mehmet Halis Yamak da TARSİM’in amacının doğal afetlerde zararı karşılamak olduğunu belirterek, “Tarımsal destekte yüzde 50 destek var TARSİM'de de minimum yüzde 50 destek var.  Bazılarında yüzde 60, bazılarında da yine yüzde 66'ya varan teminatlarımız var artık.  Sistem ne kadar büyürse çiftçiye vereceğimiz desteklerde bir o kadar artacaktır.  TARSİM kâr amacı olmayan bir kurum. Bölge müdürlüğümüzde 5 ilimiz mevcut. Bunlar koordineli olarak Samsun, Sinop, Amasya, Tokat, Çorum olmakla birlikte bölge müdürlüğümüz Samsun'da yer almaktadır. Şimdi 2022 ve 2023 yılını karşılaştıracak olursak Samsun ilinde neler oldu ona baktığımızda toplamda 2023 yılında 76 bin poliçemiz var. Bir önceki yıl 70.000 projemiz vardı. Yüzde 8 bir artış yapmışız. Bu sene 1 Ocak itibarıyla 7.000 poliçe ile başladık ama şimdiden 8 Bin ’in üzerine çıktı. Desteğiniz için size teşekkür ediyorum. Çiftçimiz sigortasını yaptırması lazım. Neden mi? sigorta şudur aslında. Sigorta kar amaçlı olmaz, bütün sigorta branşlarında amaç zararı yerine koymaktır. Çiftçi ürünü satarsa para kazanır, sigortadan para alırsa zararı yerine koyar” dedi.

Tarım Sigortaları 2024 yılı Uygulamalarıyla ilgili detaylı bir sunum yapan Yamak, çiftçilerin sorularını da yanıtladı. Bölge Müdürü Yamak Samsun ve ilçelerinde bilgilendirme toplantılarının devam edeceğini sözlerine ekledi.

Toplantıya Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, TARSiM Bölge Müdürü Mehmet Halis Yamak, Samsun Ziraat Odası Başkanı Hasan Tütüncü, Çarşamba Ziraat Odası Başkanı Muammer Aydemir, Havza Ziraat Odası Başkanı Coşkun Genç, Vezirköprü Ziraat Odası Başkanı Aslan Kaya, Salıpazarı Ziraat Odası Başkanı Zafer Ersoy, Samsun Damızlık Sığır Yetiştiriciliği Başkanı Ömer Baykut, Ilıca Tarım Kredi Kooperatifi Başkanı Seyit Ahmet Ünal, Samsun Arı Yetiştiricileri Birlik Başkanı Rasim Kaplan, Samsun Tahıl Üreticileri Birliği Başkanı Hasan Toker, Tekkeköy Süt Birliği Başkanı Ertuğrul Şenel, İlçe ve Şube Müdürleri, tarım danışmanları, teknik personel ve üreticiler katıldı.
samsun tarsim bilgilendirme doğal afet poliçe prim tazminat destek tarım ve orman