Tekirdağ üzümü, üreticisinin yüzünü güldürdü

23 September Wednesday, 2020
Üzüm yetiştiriciliğinin önemli illerinden Tekirdağ'da bu yıl yağış az olmasına rağmen yüksek kalitede verim alan üretici mutlu.
Tekirdağ üzümü, üreticisinin yüzünü güldürdü Üzüm yetiştiriciliğinin önemli illerinden Tekirdağ'da bu yıl yağışın az olmasına rağmen yüksek kalitede iyi verim alan üreticinin yüzü gülüyor. Kentte üreticilerin emeğinin karşılığını alacağı bağlarda hasat heyecanı devam ediyor.

Sabahın ilk ışıklarıyla kadınlar tarafından toplanmaya başlanan üzümler, sandıklara yerleştirildikten sonra nakil için hazır hale getiriliyor.

Araçlara yüklenen üzümler, pekmez, üzüm şırası ve şarap yapımında kullanılmak üzere fabrikalara gönderiliyor.

Tekirdağ'da 300 dönüm alanda bağcılık yapan Salim Bulut yağışların az olmasına rağmen üzümdeki verimin iyi olmasının kendilerini sevindirdiğini dile getirdi. "Yılın ilk ayında üzüm bağlarına girdik. İlk asmaları budadık, daha sonra kordonları bağladık. Sıra aralarının kazılması, hastalık bulaşmaması için ilaçlama işlemleri derken hasada geldik. Bu yıl yağışların olmamasına rağmen verimimiz çok güzel. Bağlarımızda hastalık da olmadı. Üzümler üreticilerin yüzünü güldürdü." dedi.

İl Tarım ve Orman Müdürü Oktay Öcal, bu yıl üzüm veriminin üreticileri sevindirdiğini belirterek, "Tekirdağ ve ilçelerinde 2 bin 500 üretici, 38 bin dekar alanda üzüm yetiştiriyor. Bu alanın yüzde 34'ü sofralık, yüzde 65'i şaraplık bağ alanı. Yıllık üzüm üretimimiz yıllık yaklaşık 40 bin tondur." dedi.

Özellikle Şarköy ilçesinde üzüm üretiminin yaygın yapıldığını anlatan Öcal, "Burada yaklaşık 30 bin dekarda bin 950 çiftçi üretim yapmaktadır. Bağ alanlarına sahip ikinci sıradaki ilçemiz Süleymanpaşa'dır. Burada 6 bin 700 dekar alanda üretim yapılıyor. Bu alanın bin 750 dekarında sofralık, 4 bin 950 dekarında ise şaraplık bağ alanları mevcuttur." diye konuştu.

Öcal, bu yıl mayıstan sonra neredeyse hiç yağmur yağmadığını dile getirerek,: "İklim ve toprak üzüm kalitesini belirleyen en önemli faktörlerdendir. Bu sezon tarla bitkileri veriminde genel anlamda bir düşüş yaşarken, mevsim başındaki yağışların üzüm oluşumuna ve büyümesine yeterli geldiğini görüyoruz. Olgunlaşma döneminde yağışın olmaması bağda görülen hastalıklarla mücadeleyi ve ürün kalitesini olumlu etkiledi” İfadelerini kullandı.
hasat Tekirdağ üzüm verim