Terör nedeniyle boşaltılan köy yeniden tarımla buluştu

28 May Friday, 2021
Terör nedeniyle boşaltılan köy yeniden tarımla buluştu Hakkari Çukurca’da güvenlik güçlerince yapılan operasyonlarla huzur sağlanmaya başladı. Güven ortamı ile birlikte ilçe kaymakamlığı vatandaşların doğdukları topraklarda tekrar tarımsal faaliyetlerini yapabilmesi için 2018'de projeler hazırladı.

Projeler kapsamında, 1995 yılında boşaltılan Dutluca köyünde vatandaşların yeniden ekim yapmasına imkan tanındı. Yaban hayvanlarına karşı tel örgüler çekildi, su yolları açıldı.

Köyün yeniden tarımsal üretime kazandırdıklarını ifade eden Çukurca Kaymakamı Hasan Kurt "Buradaki amacımız terör nedeniyle 1995'de köylerini ve bahçelerini terk etmek zorunda kalan vatandaşlarımızın, tekrar köylerine gelerek tarım ve hayvancılık faaliyetlerini yapabilmelerini sağlamak. Dutluca köyü verimli bir bölge. Buradaki tarımsal faaliyetleri destekliyoruz. Vatandaşlarımızın ürettikleri ürünlere, özellikle susama alım garantisi veriyoruz. Terör artık insanlarımızın ve bölgenin gündeminden çıkacak. Devletimizin güçlü iradesi ve operasyonlardaki başarı ile bölgede hamdolsun huzur sağlandı. Bunun en güzel örneklerinden biri de Dutluca köyü. Burada artık terörün izi siliniyor. Vatandaşlarımız tarım ve hayvancılık faaliyetlerini rahatlıkla yapabiliyor." dedi.

Üretici Ali Seven de terör olaylarından dolayı 26 yıl boyunca köye gelemediklerini belirterek, kendilerine bu imkanı sağlayanlara teşekkür etti.

Tarım ve Orman Bakanlığı ile Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı'nın desteklediği projelerden faydalanan köy sakinleri, 870 dönüm araziye pirinç, buğday, mısır gibi ürünlerin yanı sıra sebze çeşitlerini ekti.
hakkari çukurca tarım köy