Tesisleşme ile Adıyaman bademi Türkiye’ye açıldı

24 March Thursday, 2022
Türkiye’nin badem üretiminde ilk sırada yer alan Adıyaman’da tesisleşme meyvesini veriyor. Kahta’da Tarım Kredi Kooperatifi‘nce açılan tesiste işlenen ürünler Türkiye’nin dört bir yanındaki kooperatif marketlerinde yerini alıyor.
Tesisleşme ile Adıyaman bademi Türkiye’ye açıldı Tarım Kredi, Kahta'da kurduğu tesisle Adıyaman bademini raflara taşıyor.

Organize Sanayi Bölgesinde 4 yıl önce kurulan tesisi ile günlük 10-15 ton badem, 5-6 ton Antep fıstığı kırımı yapılıp paketleniyor. Satışa hazır hale gelen ürünler Tarım Kredi Kooperatifi marketlerinde yerini alıyor.

İl Tarım ve Orman Müdürü Nurettin Kıyas "Badem tarımsal ürünlerin yetiştiriciliğinde depolanması, paketlenmesi ve pazarlanması noktasında önem arz etmektedir. İlimizde badem yetiştiriciliği artmaya başlayınca işlenmesi ve pazara sunumuna yönelik ihtiyaç doğmaya başladı. Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri bir ilki gerçekleştirerek Kahta ilçemizde badem kırma işleme ve paketleme tesisi kurdu. Bu tesis sayesinde badem üreticilerimiz ürünlerini kırma işleme ve pazara sunma gibi sıkıntılar yaşamamaktadır." dedi.

Tesis Müdürü Ömer Faruk Özbek de badem ve Antep fıstığının kırmadan paketlemeye kadar bütün entegre sistemlerine sahip olduklarını ifade etti.

Türkiye’nin badem üretiminde ilk sırada yer alan Adıyaman’da üretimdeki artış sürüyor. İl genelinde badem üretimi 20 bin dekar alandan 5 yıl içerisinde 100 bin dekar alana ulaştı.
Adıyaman kahta badem tesis tarım kooperatif