TKDK, hibe verdiği işletmelere, kendi enerji ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri kadar güneş enerjisi sistemi kurma fırsatı sunuyor.
Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK), hibe desteği verdiği firmaların güneş enerjisi yatırımının en az yüzde 50'sini karşılayacak.
Türkiye'de tarım ve hayvancılığın gelişmesini sağlamak amacıyla kurulan, bugüne kadar birçok projeye maddi katkı sağlayan TKDK, şimdi de farklı bir çalışmaya imza attı. TKDK, hazırladığı projeyle Kırsal Kalkınma Programı kapsamında hibe verdiği işletmelere, kendi enerji ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri kadar güneş enerjisi sistemi kurma fırsatı sunuyor.
Çağrıya çıktığı yatırım başlıkları baz alınan desteklemeyle işletmeler, hem elektrik ihtiyaçlarını karşılayacak hem de Türk ekonomisine katkı sağlayacak.
Şebekeye bağlı olma şartının arandığı destekleme kapsamında işletmelere, işlevi ve büyüklüğüne göre hesaplamalar yapıldıktan sonra parasal destek verilecek. Desteklemede 1 megavat üst sınır şartı koyan kurum, verilecek hibeleri ise gelir vergisinden ve KDV'den de muaf tutuyor.
TKDK İl Koordinatörü Ömer Süha Uslu, yenilenebilir kaynaklardan güneş enerjisi üretiminin giderek yaygınlaştığını söyleyerek, kendilerinden hibe desteği alan ya da bu şartlara uyan firmalar için enerji desteğinin bir fırsat olduğunu ifade etti.
Hazırlanan programın katma değerinin çok fazla olacağını anlatan Uslu, "Kurumumuz, hibe verdiği işletme veya tesislerin kendi tüketimine yönelik elektrik ihtiyacını karşılayacak yatırımları destekleme kararı aldı. Burada en önemli hususlardan birisi üretimi sağlayacak tesislerin yenilenebilir enerji kaynaklarından elde edilecek şekilde elektrik üretimi sağlayacak olmalarıdır. Enerji milli bir servettir. Milli servetin tüketimiyle ilgili mevcut işletmeler çok ciddi maliyet ve bedel ödüyor" dedi.
Uslu, güneş enerjisi yatırımı yapan firmaların üretim maliyetlerini daha aşağıya çekeceğini ve karlılığını da artıracağına belirtti.
Güneş enerjisini çok önemsediklerini anlatan Uslu, "Önümüzdeki çağrı dönemleri de dahil olmak üzere işletmelerin enerji yatırımlarını destekleme kararı aldık. Bu kapsamda en fazla 1 megavat kurulu güce sahip firmaların enerji yatırımlarına en az 50'ye kadar hibe desteği vereceğiz. Bu fırsatı tesislerin işletmelerin ve yatırımcıların özellikle değerlendirmelerini ve projelerini kurumumuza sunmalarını arzu ediyoruz" diye konuştu.
Üretim planlamasının su ürünlerinde de başarılı olduğunu belirten...
Devamını Oku ->
Devlet Su İşleri Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, kurumunun...
Devamını Oku ->
Antalya'da etkili olan sel, su baskını, fırtına ve hortum evler...
Devamını Oku ->
Toprak Mahsulleri Ofisi hububat üretimi açısından yağışları...
Devamını Oku ->
Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından adaptasyon...
Devamını Oku ->
Orman Genel Müdürlüğü ile Ormancılığı Geliştirme ve Orman...
Devamını Oku ->
Kırşehir'deki Malya Tarım İşletmesi, yetiştirdiği yerli ırk...
Devamını Oku ->
2026 Yılı Yatırım Programı'nda tarım ve orman sektöründe bu yıl...
Devamını Oku ->