Tohumlar tarlaya ekiliyor, araziler tarıma kazandırılıyor

17 May Monday, 2021
Bursa’da “Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi” kapsamında çiftçilere tohum dağıtımı yapıldı. Tarım arazilerinde verimi arttırmak amacıyla kuru fasulye tohumlarının yanında çiftçilere mikrobiyal gübre de verildi. Bakanlık tarafından sağlanan yüzde 75 hibeli sertifikalı tohumlarla üretimde kalitenin yükselmesi hedefleniyor.
Tohumlar tarlaya ekiliyor, araziler tarıma kazandırılıyor Haber: Bursa İl Enformasyon
Kamera: Bilgin ÇALIŞKAN
Fotoğraf: Orhan KAĞITÇI

Bakanlığın tohum desteği devam ediyor, tarım arazilerinde verim yükseliyor.

Bu kapsamda Bursa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Karacabey İlçesinde çiftçilere sertifikalı kuru fasulye tohumu dağıtımı yaptı. Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında üreticilere tohumun yanında mikrobiyal gübre de temin edildi.

Çalışma ile sertifikalı, kaliteli tohumla birlikte mikrobiyal tohum gübresi kullanılarak, daha az girdi ile daha verimli ve kaliteli üretim yapmayı hedeflediklerini belirten Aygül, “Proje kapsamında Karacabey İlçemizde 10 mahallede 24 üreticimize 50'şer kg sertifikalı "Göynük" çeşidi kuru fasulye tohumu yüzde 75 bakanlık katkısı ile dağıtılacaktır. Ayrıca tamamı proje bütçesinden karşılanarak, tohumların bakteri kültürü ile aşılanmalarında kullanılacak olan mikrobiyal gübre üreticilerimize teslim edilecektir. Bakanlığımız Toprak, Gübre ve Su Kaynakları Merkez Araştırma Enstitüsünde üretilen mikrobiyal gübre ile bitkilerin azot fiksasyonu yoluyla ürettikleri azot miktarı arttırılarak daha az kimyasal gübre kullanılmasını bekliyoruz. İlimizde 2020 yılında 11 bin 252 dekar alanda kuru fasulye ekimi yapılmış olup, bin 907 ton ürün elde edilmiştir. Bu üretimin 4 bin 500 dekar kısmı Karacabey İlçemizde yapılmış, 815 ton üretim gerçekleştirilmiştir.

Karacabey İlçemizde yürüteceğimiz İkinci Ürün Fasulye Üretiminin Yaygınlaştırılması Alt Projesi ile İlimizin fasulye üretim miktarının arttırılması, tarım arazilerimizin daha etkin bir şekilde kullanımı, üreticilerimize yüzde 75 bakanlık katkısı ile düşük maliyetli temiz, sağlıklı, sertifikalı, kaliteli tohum temin edilerek ve mikrobiyal tohum gübresi kullanılarak daha az girdi ile daha verimli ve kaliteli üretim yapılmasını hedefliyoruz.” dedi.
bursa kuru fasulye sertifikalı tohum mikrobiyal gübre destek hibe tarım ve orman