Tokat’ta yerli ve milli tohum atılımı

22 May Wednesday, 2019
Tokat’ta yerli ve milli tohumlarla üretimin yaygınlaştırılması için çalışmalar sürüyor. Çalışmaların bir merkezi de Gaziosmanpaşa Üniversitesi. Üniversitenin Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezinde otomasyonlu sistemle çalışan serada yerli ve milli tohum projesine önemli katkı sağlayacak genotip çalışması yapılıyor.
Tokat’ta yerli ve milli tohum atılımı Bütün yurtta yerli ve milli tohumlarla üretimin yaygınlaştırılması için çalışmalar devam ediyor.
Tokat’ta çalışmaların bir kısmı Gaziosmanpaşa Üniversitesince yürütülüyor.
Taşlıçiftlik Yerleşkesi Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezinde otomasyonlu sistemle çalışan serada yerli ve milli tohum projesine önemli katkı sağlayacak genotip çalışması yapılıyor.
Hazır sebze üretimini yaygınlaştırmak ve özel sektörü bu konuda teşvik etmek maksadıyla Tokat Valiliği İl Özel İdaresi ve Gaziosmanpaşa Üniversitesi tarafından hayata geçirilen proje kapsamında kurulan serada 1 milyonun üzerinde fide üretiliyor.
Ziraat Fakültesi öğrencilerinin de uygulamalı olarak eğitim aldığı serada üretici tarafından getirilen yerli domates ve biber tohumları koruma altına alınıyor.
Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Naif Geboloğlu “Yerel domates ve biber genotipleri seramızda hem tohumunu çoğaltıyoruz hem de tohumlardan fide üretip bu fideyi isteyen üreticilere maliyetine satıyoruz. En azından maliyetimizi karşılıyoruz. Şuanda bu serada fide ile ilgili iki tanede doktora tez çalışması yürütüyoruz. Bu çalışmalarımız da hem fide kalitesini daha iyi nasıl artırabiliriz hemde fide yetiştiriciliğinde kullanılan bazı kimyasalların insan ve çevre sağlığına zararı var mı yok mu bunları araştırıyoruz. Bunların içerisinde gerçekten yerel olan genotiplerin tohumlarını çoğalttık. Bu yıl yaklaşık 10 bin domates, 10 bin biber fidesi yaptık. Çok fazla bir talep var. Bu ürettiğimiz fidelerin 10 katını da yapsak yine bunlarda elimizde kalmayacaktı.” dedi.
Fide almaya gelenler de çalışmalardan memnun.
 
tokat yerli tohum fide