Traktör kazalarına teknolojik tedbirler

17 May Tuesday, 2022
Traktör kazalarını önlemek için sektör paydaşları Manisa’da bir araya geldi. Çiftçilerde teknolojiyi kullanarak iş güvenliği eğitimi verilmesini amaçlayan projede sanal gerçeklik gözlükleri kullanılacak. Projeyle devrilmeye bağlı traktör kazalarının önlenmesi hedefleniyor.
Traktör kazalarına teknolojik tedbirler Haber: Manisa İl Enformasyon

Manisa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü traktör kazalarını önlemede teknolojiyi kullanacak projeyi hayata geçirdi.

Bir tarım şehri olan Manisa’da sıkça yaşanan traktör kazalarını önlemek için çiftçilere yönelik eğitimler düzenlenecek.

Tarım ve Orman Bakanlığı Tarım Teknolojileri ve Mekanizasyon Daire Başkanlığının desteğiyle başlatılan çalışmaya traktör firmaları da katkı sağlıyor.

Manisa’da düzenlenen toplantıya katılan Manisa İl Tarım ve Orman Müdürü Metin Öztürk; “Traktör kazalarında maalesef ki ölüm oranı yüzde70’tir. Manisa İl Emniyet Müdürlüğü ve Manisa İl Jandarma Komutanlığı verilerine göre 2020 ve 2021 yıllarında Manisa İl sınırları içerisinde yaşanan trafik kazası sonucunda 59 kişi olay mahallinde hayatını kaybetmiş, bu ölümlerin 40’ı traktör kaynaklı kazada meydana gelmiştir. En çok kaza yaşanan ilçelerimiz Akhisar, Alaşehir ve Salihli’dir. 17 İlçe toplamında 385 kaza söz konusu olmuştur. Ölümle sonuçlanan traktör kazalarında en çok yaşanan durum genellikle devrilme kaynaklıdır. Halen pek çok traktörün devrilme koruma sistemi (rops demiri,  traktör kabini) olmadan kullanılması devrilmeye bağlı ölümleri artırmaktadır. Traktör kullanıcılarımız maalesef çeşitli sebeplerden dolayı Rops demirini kullanmaktan imtina etmekte ya da çıkarmaktadır. Traktör kullanıcılarımızda farkındalık oluşturmak ve gerekli tedbirleri almasını sağlamak amaçlı projemizi gerçekleştiriyoruz.” dedi.

Düzenlenecek eğitimlerde çiftçilerin sanal gerçeklik gözlükleriyle traktör kazalarını deneyimlemeleri sağlanacak.

Toplantıya; Tarım Teknolojileri ve Mekanizasyon Daire Başkanı Mustafa Gezici, Manisa İl Tarım ve Orman Müdürü Metin Öztürk, Bakanlık Koordinatörü Necdet Kurul, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Gökmen Kaya, Bakanlık Proje yetkilileri, Traktör Firmalarının Temsilcileri ile İl Müdürlüğü proje sorumluları katıldı.
manisa traktör kaza güvenlik eğitim sanal gerçeklik proje tarım ve orman