Konya'da Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü bünyesindeki "Kuraklık Test Merkezi"nde kuraklığa dayanıklı buğday, arpa ve mısır gibi tarımsal ürünler yetiştiriliyor
Küresel ısınmaya bağlı olarak görülen iklim değişikliği ve tarımsal kuraklığın son yıllarda şiddetini artırması, temel gıda problemlerini de beraberinde getirirken, özellikle son 10 yılda Türkiye'de görülen kuraklık, tarımsal ürün çeşitliliğini ve hububat rekoltesini etkiledi.
Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdür Fatih Özdemir, son yıllarda küresel ısınmanın etkilerinin, kuraklık tehdidini daha da artırdığını söyledi.
Türkiye'deki tarım alanlarının ortalama 13 milyon hektarlık alanında buğday ve arpa ekimi yapıldığını anlatan Özdemir, bu arazilerin yarısının da ise kuraklık riski olduğunu belirtti.
Özdemir, Türkiye'nin iklim şartlarının, kuraklığa dayanıklı yeni çeşit bitki geliştirme çalışmalarını gündeme getirdiğini belirterek, "Bünyemizde kurulan Kuralık Test Merkezi'nde, yeni ıslah çalışmalarında kullanabileceğimiz materyaller, bir ön taramadan geçiriliyor. Tarla bitkilerinin su kullanım ve kapasitesi ölçülüyor" dedi.
Merkezin temel amacının; ekmeklik ve makarnalık buğday ile arpaların ıslah materyallerinin sera, laboratuvar ve tarla koşullarında kuraklığa dayanıklı parametreleri dikkate almak olduğunu aktaran Özdemir, merkezde hububat tohumunun belirli kriterlerle test edildiğine işaret etti.
Özdemir, Test Merkezi'nin bitki tohumunun genetiğine, kuraklık stresine rağmen yetişme özelliği kazandırıldığını vurgulayarak, merkezde geliştirilen tohumların dünyada 2,5 milyon hektar alana ekildiğini kaydetti. Şu ana kadar 61 çeşit hububat tohumu geliştirdiklerini anlatan Özdemir, yüksek verimli, kaliteli, kuraklık ve sıcaklık stresine dayanıklı tohum geliştirmek içinde çalışmaya devam ettiklerini kaydetti.
Türkiye'de kuraklığın en yoğun yaşandığı yerlerin başında Konya Ovası'nın geldiğini vurgulayan Özdemir, "Kuraklık stresine dayanıklı bitki yetiştirmeye çalışıyoruz. Kuraklığa karşı alınacak tedbirler kapsamında kurağa dayanıklı, kurak koşullarda da verim alınabilecek ürünler geliştirmek, politikalarımız arasında yer alıyor. Bunu da Konya'da sağlıyoruz" diye konuştu.
Üretim planlamasının su ürünlerinde de başarılı olduğunu belirten...
Devamını Oku ->
Devlet Su İşleri Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, kurumunun...
Devamını Oku ->
Antalya'da etkili olan sel, su baskını, fırtına ve hortum evler...
Devamını Oku ->
Toprak Mahsulleri Ofisi hububat üretimi açısından yağışları...
Devamını Oku ->
Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından adaptasyon...
Devamını Oku ->
Orman Genel Müdürlüğü ile Ormancılığı Geliştirme ve Orman...
Devamını Oku ->
Kırşehir'deki Malya Tarım İşletmesi, yetiştirdiği yerli ırk...
Devamını Oku ->
2026 Yılı Yatırım Programı'nda tarım ve orman sektöründe bu yıl...
Devamını Oku ->