Türkiye'de bir ilk gerçekleşti!

14 March Thursday, 2019
Türkiye'de ilk kez yapay yolla yılan balığından yavru elde edildi. Antalya Akdeniz Su Ürünleri Araştırma Üretim ve Eğitim Enstitüsü'nde yapılan suni yolla yavru alma çalışmaları daha önce sadece Japonya, Macaristan ve İtalya'da başarılı oldu.
Türkiye'de  bir ilk gerçekleşti! Japonya, Macaristan ve İtalya'dan sonra yılan balığından yapay yolla yavru üretimini başaran ülke Türkiye oldu.

Antalya Akdeniz Su Ürünleri Araştırma Üretim ve Eğitim Enstitüsü'nde 15 dişi, 60 erkek yılan balığı ile yapılan suni yolla yavru alma çalışmalarında başarılı sonuçlar elde edildi.

Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü tarafından desteklenen proje bir yıldır devam ediyor.

Beymelek Dalyanı ve Demre'nin Çayağzı Limanı'ndaki çayda yaşayan Yılan balıklarından alınan sperm ve yumurtalar yapay ortamda döllendirildi.

Akdeniz Su Ürünleri Araştırma, Üretme ve Eğitim Enstitüsü Müdür Yardımcısı Serkan Erkan, araştırma çalışmalarından en önemlilerinden birinin yılan balığı üretimi olduğunu belirtti. 

Yılan balığının doğal yoldan Meksika Körfezi’nde ürediğini ve 6 bin kilometrelik yolun ardından Türkiye’nin akarsularına giriş yaptığını aktaran Erkan, "Bizim sularımızda büyümeye devam ediyor, vatandaşlarımız yakalıyor ve tüketiyor. Bu şekilde sürdürülebilirliği yok. Yılan balığının üretimini suni olarak nasıl üretilebileceği yönünde enstitümüz bir çalışma başlattı. Bunda ilk aşamayı başardık. Suni yollarla yılan balığından ilk yumurtaları döllemeyi başardık ve larvalarımız oluştu. Yavru aşamasına geldi sayılır. Araştırmalarımız devam ediyor" dedi. 

Dünyada sayılı Türkiye’de ilk kez bu çalışmayı hayata geçirdikleri için gururlu olduklarını dile getiren Erkan, "Yılan balığı kaliteli bir balıktır. Soyu tükenme tehlikesi altında olduğu için şu an yakalanması yasak. " ifadelerini kullandı.

Erkan, üretimi arttırıp, akarsulara yılan balığı bırakmayı hedeflediklerini sözlerine ekledi.
 
akdeniz su ürünleri araştırma enstitüsü tarım orman tagem yılan balığı