Türkiye’den, Yavru Vatan'a sulama suyu desteği

27 December Thursday, 2018
Türkiye'den Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne Su Temini Projesi kapsamında Türkiye'den gelen suyun KKTC'de tarım alanlarında kullanılması için çalışmalar törenle başladı. Törende konuşma yapan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, projenin tamamlanmasıyla birlikte KKTC ekonomisine yıllık 100 milyon lira katkı sağlayacağını söyledi.
Türkiye’den, Yavru Vatan'a sulama suyu desteği Türkiye, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne içme suyunun ardından sulama suyu da temin edecek. Çalışmalar “Türkiye'den KKTC’ye Su Temini Projesi” kapsamında yürütülecek. 

Çalışmalardaki ilk kazma "KKTC Sulamaları İletim Tüneli Temel Atma Töreni” ile atıldı. Törene Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ile KKTC Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Erkut Şahali katıldı. 

 Bakan Bekir Pakdemirli törende yaptığı konuşmada “Sulanan alandaki bitki desenindeki gelişmeler incelendiğinde en dikkati çekici nokta, sulamadan önce kuru tarım yapılan alanlarda hububat ağırlıklı ekim yapılırken, sulamadan sonra ürün çeşitliliği meydana gelmesidir. İşletmeye açılan sulamalarda üretim değeri sulamadan önceki duruma göre 6 kat artmıştır. Bu durumun KKTC’de de bu şekilde olacağını ümit ediyorum. KKTC’de sulama sektörü, dünyanın her yerinde olduğu gibi önümüzdeki dönemde çok daha önemli hale gelecektir. Aynı zamanda sulama ile yer altı su kaynakları da beslenmiş olacaktır. Su ihtiyaçlarını tamamen yer altı suyu kaynaklarından karşılandığı KKTC’de, aşırı çekim neticesinde yeraltı suyuna deniz suyu girişimlerinin olması, yer altı sularının tuzlanmasına neden olmaktadır. Kısacası, Türkiye’den KKTC’ye iletilen sulama suyu, hem KKTC’nin kalkınmasına önemli ölçüde katkı sağlayacak, hem de sınırlı kaynaklarını korumasına destek olacaktır. Temeli atılacak KKTC Sulamaları İletim Tüneli proje tamamlandığında KKTC ekonomisine yıllık 100 milyon lira katkı sağlayacaktır. Böylece KKTC'nin tarım hasılasının yüzde 20 oranında büyüyecektir.” dedi.

Konuşmaların ardından Bakan Pakdemirli, KKTC Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Erkut Şahali ve beraberindeki heyet temel atma töreni için hazırlanan butona bastı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açılışını yaptığı "Asrın Projesi" olarak nitelendirilen Türkiye'den KKTC'ye Su Temini Projesi, KKTC'nin uzun vadeli su ihtiyacının karşılanması için Anamur Dragon Çayı üzerinde tesis edilen Alaköprü Barajı'ndan alınacak yıllık 75 milyon metreküp su, 2050 yılına kadar Kıbrıs'ın bütün içme suyu ihtiyacını karşılayacak.
 
türkiye kıbrıs sulama su içme