Ülken İçin Üret Paneli toplandı

29 November Tuesday, 2022
Anadolu İzlenimleri Dergisi tarafından düzenlenen Ülken İçin Üret Paneli Ankara’da düzenlendi. Panele Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı genel müdürler, sektör temsilcileri, öğrenciler ve üreticiler katıldı. Su Yönetimi Genel Müdürü Afire Sever ile Bitkisel Üretim Genel Müdürü Mehmet Hasdemir sertifikalı tohum ve sulama ile ilgili açıklamalarda bulundu.
Ülken İçin Üret Paneli toplandı Ülken İçin Üret Paneli Ankara’da toplandı.

Anadolu İzlenimleri Dergisi tarafından düzenlenen panele Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı genel müdürler, sektör temsilcileri, üniversite öğrencileri ve üreticiler katıldı.

Panelde konuşan Bitkisel Üretim Genel Müdürü Mehmet Hasdemir “Arazi varlığımız çok değişmedi, nüfusumuz arttı, 50 milyon turisti ağırlıyoruz. Buna rağmen Türkiye 200 ülkeye tarımsal ihraç yaptı. Hem sofranıza yeni kaplar konulacak hem ihraç edeceksiniz hem de üretime devam edeceksiniz. Bunlar kolay değil bunların arkasında ciddi bir planlama ve emek var.” sözleri ile üretimdeki planlamanın önemini vurguladı.

Hasdemir sertifikalı tohum ile birlikte artan verime dikkat çekerek “Örneği pamuk verimi dekara 300 kilolardan 500 kilonun üzerine çıktı, peki nasıl başardık? Birim alandan alınan verimi sertifikalı tohum ve doğru tarım yöntemleri ile başardık.” ifadelerini kullandı.

Webtarım TV’ye özel açıklamalarda bulunan Su Yönetimi Genel Müdürü Afire Sever su israfına dair uyarılarda bulunarak şöyle konuştu: “Evde, iş yerinde, okulda, yaşamımız boyunca suyu optimum kullanalım. Dişlerimizi fırçalarken suyu açık bırakmayalım. Ön yıkama yapmadan bulaşıkları makineye koyalım. Basınç ayarlı sistemler kullanalım.”

Sever, genel müdürlükçe suyun doğru ve kayıpsız kullanımı için çalışmaların sürdüğünü belirtti. Sever: “İnşallah kapalı sisteme geçerek yüzde 48 civarındaki sulama randımanını yüzde 60’lara çıkararak; sulama esnasında yaşanan kayıp-kaçakları azaltmaya çalışıyoruz. Sanayicilerle birlikte de çalışmalarımız var. Su bize verilen bir emanet lütfen sahip çıkalım.” dedi.
ülke üret tarım orman su bitkisel genel müdürlük