Bir zamanların gözde mesleklerinden olan çerçilik günümüzde önemini iyice yetirdi. Çerçiliğin Elazığdaki son temsilcisi köy köy gezerek mallarını satıyor.
Unutulmaya yüz tutmuş mesleklerden çerçiliğin Elazığ'daki son temsilcilerinden 48 yaşındaki Faik Aksoy, tüm olumsuzluklara rağmen işini sürdürmeye çalışıyor.
İnsanlık tarihinin en eski mesleklerinden biri olan çerçilik mesleği, gezgin satıcıların eşek, at üstünde veya araçlarında taşıdıkları iğneden ipliğe ürünleri, köy köy dolaşıp köylünün malı karşılığında takas etmesi ya da para karşılığında satması usulüne dayanıyor.
Ulaşımın güçlükle yapıldığı dönemlerde kırsal kesimde yaşayanların temel ihtiyaçlarının karşılanmasında büyük öneme sahip olan çerçilik, ulaşımın rahatlaması ve marketlerin köylere kadar yerleşmesiyle önemini kaybetti.
Elazığ'da yaşayan 6 çocuk babası Faik Aksoy, 27 yıl önce başladığı çerçilik mesleğini yeterince kazanamamasına rağmen sürdürüyor.
Aslen Erzurumlu olan Aksoy, 1986'da Elazığ'a geldiğini ve kendisi gibi çercilik yapan bir akrabasının yanında işe başladığını belirterek, şöyle konuştu:
"Çerçiliğe ilk başladığım yıllarda bu iş daha zevkliydi, işler yolundaydı. Köylü şehire gidemediğinden çerçilerden alışveriş yapıyorlardı. Köye girdiğimiz zaman arabanın başına en az 25-30 kadın toplanırdı. Kalabalıktan dolayı sıkıntıya girerdik. Hesabı kitabı yapabilmek için milleti sıraya koyardık fakat şimdi akşama kadar geziyoruz koca köylerde 3-5 tane müşteri ancak geliyor."
Eskiden köylünün her türlü ihtiyacını karşıladıkları için onların bel kemiği olduklarını ve el üstünde tutulduklarını ifade eden Aksoy, mesleğin önemini yitirmesiyle kıymetlerinin de kalmadığını vurguladı.
Türkiye'den yurt dışına en çok domates, salatalık ve biber tohumu...
Devamını Oku ->
Doğadan kameralara birbirinden güzel görüntüler yansıyor....
Devamını Oku ->
Her geçen gün gelişen süs bitkileri sektörü artan talebe yetişmek...
Devamını Oku ->
Doğa Koruma Merkezi Vakfı tarafından başlatılan, Orman Genel...
Devamını Oku ->
Bingöl'de "Bingöl Organik Bal Yesin Projesi" kapsamında...
Devamını Oku ->
Gaziantep'te "beyaz altın" olarak nitelendirilen pamuk hasadına...
Devamını Oku ->
Tarım ve Orman Bakanlığı şap hastalığının kontrol altına...
Devamını Oku ->
Genç girişimci ve babası kırsal kalkınma desteğiyle Aydın’a meyve...
Devamını Oku ->