Üreten Kadınlar Kooperatifi iş başında

18 September Friday, 2020
Bursalı kadın çiftçiler, Karaoğlan Manda Köyü Üreten Kadınlar Tarımsal Kalkınma Kooperatifi çatısı altında bir araya geldi.
Üreten Kadınlar Kooperatifi iş başında Haber: Bursa İl Enformasyon
Fotoğraf: Orhan KAĞITÇI - Bilgin ÇALIŞKAN

Kadın çiftçiler kooperatifte manda yetiştiriciliği yapacak, yöresel ürünler üretecek.

Bursa’nın Mustafakemalpaşa ilçesinde kurulan Karaoğlan Manda Köyü Üreten Kadınlar Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’nin açılışı düzenlenen törenle yapıldı. Kooperatifte yapılacak çalışmalar üretim yapacak kadınlara yönelik “Yöresel Gıda Ürünleri Yapımı Kursu”nun açılışıyla başladı. Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nün Halk Eğitim Müdürlüğü ve İŞKUR işbirliği ile düzenlediği kursta kadın üreticilere manda ürünlerinin işlenmesi konusunda eğitimler verilecek.

 Manda yetiştiriciliği kooperatifinin kadın çiftçilere alternatif gelir kapısı olacağını dile getiren Bursa İl Tarım ve Orman Müdürü Hamit Aygül, “Mustafakemalpaşa ilçemizde il müdürlüğümüzün desteği ile kadın girişimciliğinin desteklenmesi ve bölgedeki mevcut potansiyelin kadın emeği ile görünürlük kazanması amacı ile Karaoğlan Mahallesinde, Karaoğlan Manda Köyü Üreten Kadınlar Tarımsal Kalkınma Kooperatifini kurduk. Kurulan kooperatifin tüketici ihtiyaçlarına yönelik ve mevzuatlara uygun ürünler üretebilmesi amacıyla 14 Eylül-10 Kasım 2020 tarihleri arasında, Halk Eğitim ve İŞKUR ile işbirliği içerisinde 'Yöresel Gıda Ürünleri Yapımı Kursu' açarak kadınlarımıza ve bölgeye katkı sunmayı hedefliyoruz. Kurs sonunda 41 üreticimize MEB onaylı sertifika verilecek. Buradaki mandıra ile kadın kooperatifinin markalaşması sağlanarak katma değeri yüksek ürünler (soğutulmuş süt- yoğurt- kaymak) elde edilecek ve bu ürünler pazarlanacak. Bu durum manda popülasyonunda artışa neden olup şehirden köye dönüşlere zemin olacağına inanıyoruz. Mustafakemalpaşa'da açılan kooperatif ve yöresel ürünler yapım kursu ile bölgedeki Kadınlar, manda yetiştiriciliği ile elde ettikleri et, süt ve deri ürünleri kooperatif aracılığıyla doğrudan pazarlayarak, emeklerini gelire dönüştürebilecekler. Bu sayede manda ürünlerinin tanıtımını yaparak, süt ve kırmızı et üretiminde sığıra alternatif olarak manda ürünlerinin tüketilmesi teşvik edilecek ve üretici yine kooperatif aracılığıyla pazarlama sorununa çözüm bulacak.'' dedi.

Törene Mustafakemalpaşa Kaymakamı Ahmet Altıntaş, Bursa Milletvekilleri Vildan Yılmaz Gürel ve Emine Yavuz Gözgeç, Mustafakemalpaşa Belediye Başkanı Mehmet Kanar, Bursa İl Tarım ve Orman Müdürü Hamit Aygül, Bursa Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Feyzullah Eren Türkmen, Bursa Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Hasan Yılmaz ile çok sayıda kadın çiftçi katıldı.

Açılış töreninde Sürü Yönetimi Elemanı Kursunu başarıyla tamamlayan kursiyerlere sertifikaları verildi. Karaoğlan Manda Köyü Üreten Kadınlar Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'nin açılışının yapılması ile program sona erdi.
bursa manda kadın çiftçi kooperatif tarım ve orman