Üreticiler “Seracılık Kredi Paketi”nden umutlu

13 February Wednesday, 2019
Ziraat Bankası’nın başlattığı Seracılık Kredi Paketi sektöre doping oldu. Bursa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Özer Matlı, modern seraların üretime büyük katkı sağladığı bu dönemde kredi paketinin üreticiler için büyük bir fırsat olduğunu söyledi.
Üreticiler “Seracılık Kredi Paketi”nden umutlu Ziraat Bankasının modern seracılığı desteklemek amacıyla başlattığı Seracılık Kredi Paketi üreticiler arasında sevinçle karşılandı.

Bursa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Özer Matlı, Ziraat Bankası kredi paketinin seracılık için önemli olduğunu vurgulayarak "Bu kredi paketi Türkiye tarımı için büyük fırsat." dedi.

Matlı, yeni açıklanan kredi paketiyle sera yatırımlarının desteklenmesi, seralarda sebze üretiminin ve verimliliğinin artırılmasının hedeflendiğini kaydetti.

Türkiye'de örtü altı yetiştiricilik dendiğinde ilk akla gelen şehirlerin Antalya, Mersin ve Adana olduğunu belirten Matlı, bugün örtü altı yetiştiriciliğinde bu üç ilin, toplam üretimin yüzde 75'ini tek başına karşıladığını bildirdi.

Seralarda üretilen ürün miktarının açıkta üretilenden daha fazla olduğunu dile getiren Matlı, muz yetiştiriciliğinde toplam üretimin yüzde 75'inin, salatalıkta yüzde 60'nın, sivri biberde yüzde 42'sinin, sofralık domateste yüzde 45'inin, patlıcanda ise yüzde 32'sinin seralarda üretildiğin aktardı.

Matlı, seracılık işletmelerinde ısıtma giderlerinin, yetiştirme mevsimi, bölge ve ürün tipine bağlı olarak değişmekle birlikte, toplam maliyetin yaklaşık yüzde 25-40'ını oluşturduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:

"1 dekar modern seranın kurulum maliyeti ortalama 40 ile 60 bin avro arasında değişmektedir. Elektrik enerjisi üretimi, ısınma, seracılık, endüstriyel ürün kurutması, kültür balıkçılığı gibi birçok alanda ciddi maliyet avantajı sağlayan jeotermal kaynaklar açısından zengin olan Bursa, Balıkesir, Kütahya, Afyonkarahisar gibi illerimizde, var olan kaynaklarımızı daha etkin kullanabilirsek, iklim risklerini minimize edip, ihracatta ürün çeşitliliğimizi artırabiliriz. Bu kredi paketi Türkiye tarımı için büyük fırsat."

8 Şubat itibarıyla yürürlüğe giren seracılık kredi paketinin yaş sebze meyve fiyatlarındaki artışın önlenmesine de katkı sağlayacağını belirten Matlı, “Bu fırsat ile var olan kaynaklarımızı daha etkin kullanabilirsek, iklim risklerini minimize edip, ihracatta ürün çeşitliliğimizi artırabiliriz.” ifadesini kullandı.


 
seracılık kredi paketi ziraat bankası bursa ticaret borsası