Üreticilere 30 milyon lira tazminat ödemesi yapıldı

04 February Monday, 2019
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Antalya'daki hortum felaketinin ardından hasar tespit çalışmalarının yapıldığını, tazminat ödemelerinin yapılmaya başlandığını açıkladı. Yüksek hasarlı seralara öncelik verildiğini belirten Pakdemirli “380 hasar dosyasını sonuçlandırarak TARSİM'de 30 milyon lira tazminat ödemesini yaptık." dedi.
Üreticilere 30 milyon lira tazminat ödemesi yapıldı Antalya’da yaşanan sel ve hortum felaketinden etkilenen üreticilerin yaraları sarılıyor. 

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, "Sera sigortası hasar tespit işlemlerine 24 Ocak itibarıyla başladık. Önceliği de en yüksek hasarlı seralara verdik. 31 Ocak'a kadar da bin 380 hasar dosyasını sonuçlandırarak TARSİM'de 30 milyon lira tazminat ödemesini yaptık." dedi.

Pakdemirli, Antalya'da etkili olan şiddetli yağış, kuvvetli fırtına ve hortum nedeniyle 24-31 Ocak'a kadar 2 bin 845 adet sera sigortası ve bin 343 adet açık alan bitkisel ürün hasar ihbarı yapıldığını aktararak, "Antalya genelindeki hasar ihbar sayısı ise 4 bin 188. Sera sigortası hasar tespit işlemlerine 24 Ocak itibarıyla başladık. Önceliği de en yüksek hasarlı seralara verdik." dedi.

Denizli'de düzenlenen Tarım ve Orman Sektörü Değerlendirme Toplantısı'na katılan Bakan Pakdemirli, üretimleri yaparken ve artırırken bölgenin potansiyelinden daha fazla faydalanmak gerektiğini vurguladı.

Süt prim desteğini 10 kuruştan 25 kuruşa çıkarttıklarını hatırlatan Pakdemirli, şöyle devam etti: "Süt üretiminde yüzde 350 artışla 382 bin tona gelmiş. 41 ilimizdeki hayvancılık desteklerimize devam maksadıyla da bu yatırımlarda da yüzde 50 hibe desteği sağlamaya devam ediyoruz. Kırsal kalkınmaya destek olarak da 40 milyon lira hibemiz oldu. Denizli'ye son 16 yılda tam 2 milyar lira hibe vermişiz tarım ve hayvancılık alanlarında." 

Pakdemirli, bu yıl tarımsal desteklerin, 2002 yılına göre 8 kat artarak 16,3 milyar liraya çıktığına dikkati çekerek, "Diğer bir deyimle yüzde 900 artmış. Bitkisel üretimimiz yüzde 25, büyükbaş adetimiz yüzde 75, küçükbaş adetimiz yüzde 48, kanatlı adetimiz yüzde 39 artmış. Türkiye'deki hayvansal üretimimiz et 420 bin tondan 1,1 milyon tona gelmiş, süt 8,4 milyon tondan 20,6 milyon tona gelmiş, tavuk 700 bin tondan 2,1 milyon tona, yumurta 11 milyardan 19 milyara, bal da 74 bin tondan 115 bin tona gelmiş." ifadelerini kullandı.

Bakan Pakdemirli, hava şartları ve doğa olaylarından dolayı zaman zaman fiyat artışının yaşandığının altını çizerek, bu konuda fırsatçılara fırsat vermemek anlamında gıda denetimlerini 40 misli artırdıklarını söyledi.
 
tarım ve otman bakanı bekir Pakdemirli Antalya sel tarsim tazminat