“Üretim oldukça biz bir aileyiz”

04 April Monday, 2022
Bursa Yenişehir’de süt üreticileri birliğinin olağan mali genel kurulu yapıldı. Kurulda konuşan İl Tarım ve Orman Müdürü Hamit Aygül üretici bakanlık uyumuna dikkat çekti. “Üretim devam ettikçe biz bir aileyiz.” dedi.
“Üretim oldukça biz bir aileyiz”
HABER: Bursa İl Enformasyon
KAMERA: Bilgin ÇALIŞKAN
FOTOĞRAF: Orhan KAĞITÇI
 
Bursa Yenişehir-İznik Süt Üreticileri Birliği olağan mali genel kurulu yapıldı.

Kurulun toplantısına Eski Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, İl Tarım ve Orman Müdürü Hamit Aygül de katıldı.

Aygül, Olağan Mali Genel Kurul'a hitaben yaptığı konuşmada, ''Büyükbaş hayvancılık işletme sayımız yaklaşık 14.700 olup, bunun %80'i (12.000 işletme) süt işletmesi, % 20'si ise (2.700 işletme) besi işletmesidir. Küçükbaş hayvancılık işletme sayımız ise yaklaşık 8.600'dür. Yıllık süt üretimimiz yaklaşık 567.000 ton, et üretimimiz ise 35.500 tondur. İlimizde toplam 56 adet hastalıktan ari işletmemiz bulunmaktadır. Bu işletmelerde toplam 30.000 kadar büyükbaş hayvan bulunmakta olup, bunların 23.000 tanesi sağmal hayvandır. Dolayısıyla ilimizde üretilen sütün %25'i ari işletmelerden elde edilmektedir.'' dedi.

2021 yılında hayvancılık desteklemeleri kapsamında ilimizde yetiştiricilerimize toplam 106 milyon TL destekleme ödemesi yapıldığını söyleyen Aygül, ''Yılbaşından bugüne kadar ise yapılan destekleme ödemesi 23 milyon TL'yi bulmuştur. Çiğ süt desteklemesi ton çiğ süt için 59 milyon Lira destekleme ödemesi yapılmıştır. Buzağı desteklemesi kapsamında da 18.9 milyon Lira destekleme ödemesi yapılmıştır.'' dedi.

Yenişehir Süt Üreticileri Birliği'nin Bursa'da çok düzgün çalışan bir üretici örgütü olduğunu ifade eden Hamit Aygül, ''İl Müdürlüğümüz olarak Çiğ Süt Desteklemesi ve Buzağı Desteklemesi faaliyetlerini Birliğin sorumluluk alanındaki İlçelerde birlikte yürütmekteyiz. Yenişehir İlçemizde 2021 yılında Çiğ süt desteklemesi ile ilgili olarak 493 üreticimize, ürettikleri 25.875 ton çiğ süt için 12.4 milyon Lira destekleme ödemesi yapılmıştır. Hastalıktan ari ve AB onaylı işletme desteği olarak 2.3 milyon Lira destekleme yapılmıştır. Buzağı desteklemesi kapsamında da 350 yetiştiricimize 2.330 buzağı için 944.700 Lira destekleme ödemesi yapılmıştır. Önsoy kütüğüne kayıtlı Yenişehirli üreticilerimizin yeni doğan buzağılarına küpe takılması işlemi, yapılan bir protokol ile Yenişehir Süt Üreticileri Birliğine devredilmiş, bu kapsamda 2021 yılında doğan 6.639 buzağı birlik tarafından küpelenmiştir. (Küpeleme desteklemesi kapsamında Yenişehir Süt Üreticileri Birliğine yaklaşık 10.000 TL destekleme ödemesi yapılmıştır.) Anaç Koyun keçi desteği 976.000 lira 3 milyon lira diğer destekler olmak üzere Hayvancılığa toplamda 20 milyon lira destekleme ödemesi yapılmıştır.'' dedi.

Aygül: ''Sınıflandırılacak çiğ inek sütüne ilişkin numune alma, analizlerin yapılması ve Bakanlık Süt Kayıt Sistemine veri girişlerinin yapılabilmesi için Yenişehir Süt Üreticileri Birliği, Bakanlığımızca yetkilendirilmiştir. Bu kapsamda numune alma ve analiz çalışmaları başlatılmış olup İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğümüz ile koordineli olarak yürütülmektedir. Bu çalışmalar neticesinde üretilen çiğ süt sınıflandırılacak, yüksek kalitede süt üreten yetiştiriciler daha fazla çiğ süt desteklemesi alabilecek.'' dedi.

Aygül ayrıca üreticilerin sorunu hızla çözüme kavuşturmaya çalıştıklarını belirterek “Bakanlık ve üretici olarak üretimde birlikteyiz. Biz bir aileyiz. Üretim olmazsa bu birlikteliğin bir anlamı kalmaz. Onun için üretimi sürmesi çalışmalar sürecek.” dedi.
bursa süt üreticileri tarım orman bakanlık