“Üretirsek Var Oluruz, Üretmezsek Yok Oluruz”

05 July Friday, 2019
Çankırı Tarım ve Orman İl ve İlçe Müdürlüğü tarafından ‘buzağı ölümlerinin önlenmesi’ konulu toplantı düzenlendi.
“Üretirsek Var Oluruz, Üretmezsek Yok Oluruz” Çankırı’nın Kurşunlu ilçesinde İl ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından buzağı ölümlerinin önlenmesi konulu toplantı düzenlendi.
Toplantıya Tarım ve Orman İl Müdürü Osman Çakır, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu İl Koordinatörü Emre Akbıyık, İlçe ve Şube Müdürleri, serbest veteriner ile yetiştiriciler katılım sağladı.
Toplantı saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasıyla başladı. Tarım ve Orman İl Müdürü Osman Çakır Açılış konuşmasında “ İşletmelerimizde buzağı ölümlerinin %90’nı ishal pneumoni veya iki hastalığın birlikte seyrettiği vakalardan oluşmaktadır. Bu nedenle bu iki sorun üzerinde durulmalıdır. Buzağı kaybında buzağı ölümü ve döl verimi düşüklüğü bir bütün olarak değerlendirilmelidir. Sığır yetiştiriciliğinde bir anaç sığırdan senede bir buzağı alınması çok önemlidir. Alamadığımız her yavru bizim için bir buzağı kaybıdır.
Basitçe değerlendirirsek bir süt sığırı işletmesi gelirinin yaklaşık %40’ını buzağıdan, %60’ını ise sütten sağladığı kabul edilir. Buzağı ölümlerine bağlı ekonomik kayıplar yalnız bununla kalmayıp iyi bir buzağı dönemi geçirmemiş bir yetişkin sığırın, yemden yararlanma derecesi, beside canlı ağırlık artışı, süt ve döl verimlerinin istenilen seviyede olması söz konusu değildir. Dolayısıyla bunda da buzağının bakım ve beslenmesinin önemi ortaya çıkmaktadır. “ diyerek bu programda emeği geçenlere teşekkür etti. Ardından Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Çankırı İl Koordinatörü birim amiri tarafından IPART II Dönemi altıncı başvur ilanı kapsamında Çiftlik faaliyetlerinin Çeşitlendirilmesi ve İş Geliştirme konulu başvuruların 08.07.2019 ile 20.08.2019 tarihleri arasında online olarak internet üzerinden yapılabileceği, Ayrıca Çankırı İl Koordinatörlüğü olarak 464 projeye destek verdiklerini belirtti.
Daha sonra Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Uzmanı Dr. A. Burhanettin Akkaya tarafından “Üretirsek Var Oluruz, Üretmezsek Yok Oluruz, Buzağı Besleme ve Yönetiminde 10 Adım” konu başlıkları üzerinden sunum yaparak buzağı ölümlerinin önüne geçileceğinden bahsederek katılımcılara pratik bilgilendirmelerde bulundu.
Toplantı soru ve cevaplardan sonra sona erdi.
 
Etiket:çankırı buzağı ölümlerinin önlenmesi toplantı