Üretirsek var oluruz üretmezsek yok oluruz

10 July Wednesday, 2019
Buzağı ölümlerinin önlenmesi amacıyla Çankırı’da bir toplantı düzenlendi. Üretirsek var oluruz, üretmezsek yok oluruz temalı bir sunumun yapıldığı toplantıya çok sayıda üretici katıldı.
Üretirsek var oluruz üretmezsek yok oluruz Haber: Çankırı İl Enformasyon
Çankırı İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün düzenlediği “Buzağı ölümlerinin önlenmesi” konulu toplantıya sektör temsilcileri ve üreticiler katıldı.
Kurşunlu İlçesinde düzenlenen toplantının açılış konuşmasını yapan Çankırı İl Tarım ve Orman Müdürü Osman Çakır, kentte buzağı ölümlerini önüne geçilmesi için yapılan çalışmaları anlattı.
Çakır: “İşletmelerimizde buzağı ölümlerinin yüzde 90’nı ishal pneumoni veya iki hastalığın birlikte seyrettiği vakalardan oluşmaktadır. Bu nedenle bu iki sorun üzerinde durulmalıdır. Buzağı kaybında buzağı ölümü ve döl verimi düşüklüğü bir bütün olarak değerlendirilmelidir. Sığır yetiştiriciliğinde bir anaç sığırdan senede bir buzağı alınması çok önemlidir. Alamadığımız her yavru bizim için bir buzağı kaybıdır. Bir süt sığırı işletmesi gelirinin yaklaşık yüzde 40’ını buzağıdan, yüzde 60’ını ise sütten sağladığı kabul edilir. Buzağı ölümlerine bağlı ekonomik kayıplar yalnız bununla kalmayıp iyi bir buzağı dönemi geçirmemiş bir yetişkin sığırın, yemden yararlanma derecesi, beside canlı ağırlık artışı, süt ve döl verimlerinin istenilen seviyede olması söz konusu değildir. Dolayısıyla bunda da buzağının bakım ve beslenmesinin önemi ortaya çıkmaktadır.” ifadelerini kullandı.
Program Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Uzmanı Dr. Burhanettin Akkaya’nın “Üretirsek Var Oluruz Üretmezsek Yok Oluruz, Buzağı Besleme ve Yönetiminde 10 Adım” konulu sunumlarıyla devam etti.
Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Çankırı İl Koordinatörlüğü Proje Birim Amiri Tunahan Duman da katılımcıları IPART II Dönemi kapsamındaki “çiftlik faaliyetlerinin çeşitlendirilmesi ve iş geliştirme” proje başvuruları konusunda bilgilendirdi.
 
 
çankırı buzağı ölümleri tkdk hayvan hastalıkları