Marsa yapılacak yolculukta astronotlar sebzelerini kendileri üretecek
Almanya'nın Bremen kentinde bulunan Avrupa'nın uzay araştırma merkezi EADS Astrium, iki yıl sürmesi planlanan Mars yolculuğuna hazırlanıyor. EADS Astrium, Türk Hava Yolları'nın Almanya'da 10. uçuş noktası Bremen'e seferlere başlaması dolayısıyla kentte bulunan Türk gazetecilere kapılarını açtı. EADS Astrium'un proje müdürü Max Lange, gazetecilere tesisi gezdirerek çalışmaları hakkında bilgi verdi.
Astronotların uzay mekiğindeki tüm parçaları kullanabilmeleri için 4 senelik bir eğitimden geçtiğini anlatan Max Lange, "Mars'a astronotlarla uzay uçuşları için çalışmalara odaklandık. Mars'a gidiş 2 sene sürüyor. Bu süre içinde astronotların yiyeceklerini yetiştirebilmeleri için uzay araçlarında sebze üretme denemeleri yapıyoruz. Bitkilerin büyümesinde ışıklandırma çok önemli. İyi sonuçlar almaya başladık, başarılı olursak astronotlar domates, biber gibi sebzeleri yol boyunca üretebilecek" diye konuştu.
Türk gazetecilere birebir boyutlarda üretilen bir uzay mekiğini de gezdiren Max Lange, "Uzayın çöplüğe döndüğünden söz ediliyor. Bu konuda bir çalışma var mı?" sorusu üzerine "Eskiden uzayda kullanılmayan mekikler patlatılıyordu ve bundan dolayı çok çöplük oluştu. Şimdi kullanılmayan araçları dünyaya getiriyoruz ve bunlar yolda atmosferden dolayı eriyor. Böylece çöp oluşmuyor" diye konuştu.
Farklı bölgelerde etkili olan sağanak ve fırtına nedeniyle tarım...
Devamını Oku ->
Uzmanlardan yırtıcı kuşlara zarar verilmemesi için uyarı geldi....
Devamını Oku ->
Türkiye'nin 2026'nın ilk çeyreğindeki meyve sebze ihracat...
Devamını Oku ->
Orta ve Doğu Karadeniz'deki fındık üreticileri, yeni hasat sezonu...
Devamını Oku ->
Dört mevsimin aynı anda yaşandığı ülkemizde Amasya'da çiçek açan...
Devamını Oku ->
Tarımsal üretimin yoğun yapıldığı Güneydoğu Anadolu ihracat...
Devamını Oku ->
2025 nisan ayında yaşanan zirai don olayının tüm yönleriyle...
Devamını Oku ->
Türkiye İhracatçılar Meclisinin yılın ilk 3 ayına ait ihracat...
Devamını Oku ->