“Vali Hanım Çileği” hasat edildi

03 August Friday, 2018
Muğla’da düzenlenen tarla gününde “Vali Hanım Çileği” olarak bilinen San Andreas türü çileğin ilk hasadı yapıldı.
“Vali Hanım Çileği” hasat edildi Haber: Emine ŞİRİN - Uğur ACAR – Muğla İl Enformasyon
Kamera: Uğur ACAR
Fotoğraf: Erkan KARTAL - Levent UYAN

Halk arasında “Vali Hanım Çileği” olarak bilinen San Andreas türü çilek üretimi Muğlalı çiftçilere önemli bir gelir kapısı oldu.

Muğla Valisi Esengül Civelek’in himayesinde, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nün yürüttüğü proje ile katma değeri yüksek ürünlerin yetiştiriciliği teşvik ediliyor.

Öncelikle kadın çiftçiler olmak üzere üreticilere 150 bin çilek fidesi dağıtılmasıyla başlayan proje meyvelerini verdi.

Kavaklıdere’de düzenlenen tarla gününde bir konuşma yapan Muğla Valisi Esengül Civelek, projenin Muğla ekonomisine değer kattığını belirterek köyden kente göçü de tersine çevirmeyi amaçladıklarını dile getirdi.
Vali Civelek, “Aroması ve tadı ile ayrı bir yeri olan ve halk arasında “Vali Hanım Çileği” olarak bilinen San Andreas türü çileklerimizle Muğla ekonomisine değer kattığımızı düşünüyorum. Özellikle kırsal kalkınma için, kadınlarımızın sosyo-ekonomik refah seviyelerinin yükseltilmesi için, köyden kente göçü tersine çevirmesi adına katma değeri yüksek olan bir ürün ve proje. Daha önce görev yaptığım illerde de bir başarı hikâyesi haline geldi. Umarım Muğla’mızda da hak ettiği yere gelir ve iyi gelir getirir.” diye konuştu.

Çilek üretimi ile önemli bir başarı elde ettiklerini vurgulayan Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Şakir Fırat Erkal da “Kavaklıdere ilçemiz gibi küçük ve parçalı arazilerin bulunduğu bölgeler için bu ürün biçilmiş kaftan. Muğla için yeni bir üretim modeline doğru ilerliyoruz. Sayın Valimiz Esengül Civelek Hanımefendinin talimatı ile hayata geçen bu projemizde aslında en büyük iş kadınlarımızda ve kadınlarımız sayesinde bugünlere kadar geldik. Birim alandan bu kadar verimi başka hiçbir üründen almadı bu bölge… Desteklerinizle projeyi daha iyi yerlere getireceğimizi düşünüyorum.” dedi.

Tarla günü etkinliği Vali Esengül Civelek ve konukların bahçesinde temsili çilek hasadı yapmalarıyla sona erdi.
 
Muğla çilek tarla günü