Van inci kefali kazandırıyor

10 September Tuesday, 2019
Van Gölü’nde yaşayan ve koruma çalışmalarıyla değer kazanan inci kefali, 14 bin insanın ekmek kapısı oldu.
Van inci kefali kazandırıyor Dünyanın en büyük sodalı ve Türkiye'nin en büyük gölü olma özelliğine sahip Van Gölü’nde yaşayan inci kefali hem değer kazanıyor hem de istihdamı artırıyor.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Akkuş koruma çalışmaları ile balığın gelecekte daha da değer kazanacağı görüşünde. Akkuş “Doğal kaynakları koruyup ve sürdürebilir bir şekilde kullanabilirsek bugün 14 bin insanın ekmek yediği Van Gölü’nden gelecek yıllarda 20-30 bin insanın ekmek yediğini göreceğiz. Burada en önemli şartımız Van Gölü’ndeki inci kefali stokunu koruyalım ve yönetim ölçütlerine uyarak bu kaynağı kullanalım” diye konuştu.

Gölde yıllardır balıkçılık yapan Nurettin Yıldırım da koruma çalışmalarının balık nüfusunun yanı sıra lezzetine lezzet kattığını belirtti. Yıldırım “Koruma çalışmalarıyla birlikte daha önce 18 milimlik ağlarla avladığımız balıkları, şu an 23 milimle alabiliyoruz. Bu durum balıkların büyüdüğünü gösteriyor. Balığın bu şekilde gelişmesi lezzetini de artırdı. Van yöresinde yaşayan insanlar tüketim konusunda Van balığımızı tercih ediyor. Eskiden balıkçılığı önemsemiyorduk. Vatandaşlarımız ise bu konuda bilinçsiz davranıyordu. Van YYÜ Öğretim Üyesi Mustafa Akkuş hocamızın ve İl Tarım ve Orman Müdürlüğündeki görevli arkadaşlarımızın sıkı takibinden dolayı balıklardan iyi verim elde ediyoruz. Yasak süresince bütün halkımızın duyarlı olmasını bekliyoruz.” ifadelerini kullandı.
 
van inci kefal balık istihdam