Yaban kazlarının sayısı artıyor

19 February Monday, 2024
Göçmen kuşların en önemli duraklarından Van’daki Erçek Gölü’nde kuş çeşitliliği ve sayısı arttı. Birçok kuş türünün üreme dönemini geçirdiği göl, koruma çalışmaları sayesinde kendilerini güvende hisseden yaban kazları için yeniden yaşam alanı olmaya başladı.
Yaban kazlarının sayısı artıyor
Türkiye'de kayıt altına alınan yüzlerce kuş türünün büyük bölümünün konakladığı Van Erçek Gölü’nde koruma çalışmaları olumlu sonuçlar vermeye başladı.

Cumhurbaşkanlığı kararlarıyla 2020'de "kesin korunacak hassas alan" olarak tescil edilen göl de kendilerini güvende hisseden yaban kazları için yeniden yaşam alanı olmaya başladı.

Tarım ve Orman ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlıları, üniversiteler ve diğer kurumlar da koruma çalışmalarında etkin rol oynuyor.

Bölgede envanter çalışması yürüten Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özdemir Adızel alınan koruma tedbirleri sayesinde yaban kazı popülasyonunda artış olduğunu söyledi.

Son yıllarda sayıları binleri bulan yaban kazlarının Erçek Gölü'nü mesken edindiğini belirten Adızel, şöyle konuştu: "Erçek Gölü'nün koruma altına alınmış olması yaban hayvanlarının kendini güvende hissetmesini sağladı. Dolayısıyla diğer popülasyonlarda olduğu gibi yaban kazı popülasyonlarında da artış oldu. Yıllardır burada kaz olduğunu biliyoruz ama hiç bu kadar yoğun sayıda görmemiştik. Son birkaç yıldır sayıları 2-3 bin arasında değişen yaban kazları, özellikle koruma altında olan Erçek bölgesine geliyor. Burada kurumlarımızın çok büyük katkısı var."

Adızel, bölgede boz ve beyaz kazların yoğunlukta olduğunu, sakarca ve yakın zamanda Sibirya kazlarının da görüldüğünü ifade ederek, bölgenin kazlar için güvenli alan haline geldiğini vurguladı.

Havzada kuşların yaşadığı alanlar ve sayılarıyla ilgili envanter çalışması yürüttüklerine işaret eden Adızel, şunları kaydetti: "Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının ilgili birimleri, önerdiğimiz alanları tespit ediyor ve bunları yasal statüye kavuşturuyor. Her bir alanın kendine özgü bir yasal koruma statüsü var. Böylelikle üniversite ve diğer kurumların işbirliğiyle bir koruma statüsü ortaya çıkıyor. Buna bağlı olarak da alan ya ava kapatılıyor veya habitat iyileştirme gibi faaliyetlerle korunaklı hale geliyor. Dolayısıyla hayvanlar da bu alanları güvence olarak gördükleri için oralara daha sık gidiyorlar. Dolayısıyla popülasyonları o bölgelerde artıyor. Şu ana kadar havzada 240 kuş türünü tespitimiz var. Ancak bu sayının 300'lere çıkmasını bekliyoruz. Koruma tedbirleri devam ettikçe, alanlar güvenli hale geldikçe kuş türü sayısı ve popülasyonu artıyor."
tarım orman doğa koruma milli park van erçek gölü kaz yaban koruma