Yağışlar bereket oldu

31 May Wednesday, 2023
Bahar yağmurları bütün yurtta etkisini sürdürüyor. Etkili olan yağışlarla beraber üreticinin de yüzü gülmeye başladı. Trakya ve Konya Ovası’ndaki çiftçiler, kurak geçen kışın ardından gelen yağışlar sayesinde üretim kaybının azaldığını hatta geçen yılki üretim rakamlarına ulaşılacağını düşünüyor.
Yağışlar bereket oldu
Bahar yağmurları bereket oldu, üreticinin yüzünü güldürdü.

Türkiye geneli nisan yağışları, normalin ve geçen yıl aynı aydaki yağışların üzerinde gerçekleşti. Nisan yağışları, geçen yıla göre yüzde 100'den fazla artış gösterdi. Kurak geçen kışın ardından tarladaki ürünler suyla buluştu.

Yağışlar Türkiye’nin önemli üretim merkezlerinden Trakya ve Konya Ovası’nda da sevinçle karşılandı. Yağışlar öncesi Trakya’da yer yer çok şiddetli kuraklık gözlemlenirken, son yağışlarla kuraklık derecelendirmesinden çıkarıldı.

Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı yağışların yöredeki üreticiler üzerindeki memnuniyeti dile getirerek "Kurak geçen aylar üreticileri endişelendirmişti. Ancak bahar aylarıyla birlikte gelen yağışlar ekili ürünlere çok iyi geldi. Özellikle buğday ve arpa açısından çok güzel yağışlar oldu. Ekimi yapılan ayçiçeği ve diğer yazlık ürünler için de yağışlar çok etkili oldu. Bereketli yağışlar nehri doldurdu." ifadelerini kullandı.

Değirmenyeni köyü üreticilerinden Sami Bozkoç ise yağışların tam beklenen zamanda geldiğini vurguladı. Suyun tarımsal üretim açısından büyük önem taşıdığını dile getiren Bozkoç, "Yağışlar buğdaylara denk geldi ve gelişimi sağladı. Bölgemizde aynı zamanda çeltik üretimi yapılıyor. 'Tunca Nehri'nde su yok, ne yapacağız?' diye düşünürken gelen yağışlar nehri doldurdu. Şu anda tüm ekimler yapıldı, ürünlerimiz çok güzel." dedi.

Konya Ticaret Borsası Başkanı Hüseyin Çevik benzer ifadeleri Konya Ovası için kullandı. Çevik, İç Anadolu'da geçen yıla göre buğday ve arpa ekim alanlarında yüzde 5 ile 7 arasında bir artışın olduğunu, bunun yalnızca kıraç alanları değil, sulak alanları da kapsadığını belirtti.

Alınan yağışlarla çiftçinin yüzünün güldüğünü ifade eden Çevik, şunları kaydetti: "Mayıs ayındaki yağışlar 50 milimetrenin üzerine çıktı. Belki ocak-şubat aylarındaki kar yağışı azdı ama nisan-mayıs yağışları iyiydi. Son 15-20 yılın ortalamasının üzerinde bir yağış aldık. Ulusal Hububat Konseyinin raporlarına baktığımız zaman, buğdayda bu yılki üretim miktarının geçen yıldan az olmayacağını ön görebiliyoruz. (Ülke genelinde) Bu rakamın yine 20 milyon tonun üzerinde olacağını tahmin ediyorum. Aşağı yukarı 7,5 ile 8,5 milyon ton civarında da arpa üretimi bekliyoruz."
tarım orman yağış bahar kuraklık trakya konya ovası edirne