Yağışlar Kuyucuk Gölü için umut oldu

23 March Wednesday, 2022
Artan yağışlar Kars’ta kuşların önemli durağı olan Kuyucuk Gölü’ne umut oldu. 2019 yılında neredeyse kuruyan gölün yüzde 60'ı son yağışlarla birlikte yeniden suyla kaplandı. Böylece göl tekrar kuşların uğrak yeri oldu.
Yağışlar Kuyucuk Gölü için umut oldu Kuyucuk Gölü, Doğu Anadolu ile Güneydoğu Anadolu bölgelerinin birinci, Türkiye'nin ise 13. Ramsar Alanı.  Göl aynı zamanda, Afrika-Avrasya göç yolu üzerinde önemli bir durak.

2019, 2020 ile 2021 yıllarında alınan önlemlere rağmen tamamen kuryan göl bu yıl artan yağışlarla yeniden su ile dolmaya başladı.

Gölde incelemelerde bulunan KuzeyDoğa Derneği Bilim Koordinatörü Emrah Çoban, kuşların yeniden göle uğradığını belirtti. "Kuyucuk Gölü, kuş göç döneminin başlamasıyla eski günlerine dönmeye bir adım daha yaklaştı. Geçen hafta yaptığımız gözlemde gölde 11 türden 500 kuş vardı." dedi.

Gölün bir anda kurumadığına dikkati çeken Çoban, "Kuyucuk bir yılda kurumadı, bir süreç sonucu kurudu. O süreçte maalesef duruma müdahale edemedik ama son 2 yıldır insan eliyle oluşturulan sorunları tamamıyla ortadan kaldırmaya odaklandık. Gölün yüzde 60'ı suyla kaplandı, biz de göle can suyu vermeye devam ediyoruz. İnanıyoruz ki karlar eridiği zaman göldeki su seviyesi bu yıl yüzde yüze ulaşacak." ifadelerini kullandı.

Kuyucuk Gölünün kurumasına neden olan insani etkenlerin kaldırılmasına yönelik çalışmalar da son hızla sürüyor.
kars kuyucuk gölü doğa kuraklık küresel ısınma iklim