Yalova’da bahçelerin yeni rengi aronya

31 August Monday, 2020
Alternatif ürünler arasında önemli bir yeri olan aronyanın Yalova’daki ilk hasadı tarla günü etkinliği ile yapıldı.
Yalova’da bahçelerin yeni rengi aronya Haber: Yalova İl Enformasyon

Üreticinin yeni gözdesi aronyanın hasadı tarla günüyle başladı.

Yalova İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün, İl Özel İdaresi iş birliğiyle oluşturduğu aronya bahçelerinde ilk hasat tarla günü etkinliğiyle yapıldı.

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın destek verdiği alternatif ürünler arasında önemli bir yer edinen aronya meyvesi Yalovalı üreticilerden de yoğun ilgi görüyor.

2018 yılında; “Kadın Çiftçiler Tarımsal Yeniliklerle Buluşuyor” ve “Meyveciliği Geliştirme Projesi” programlarına katılan 48 çiftçiye, 99 dekar alanda Aronya bahçeleri kurulmasıyla başlayan çalışma ilk meyvelerini verdi.

Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsünün yaptığı araştırmalar sonucunda bölgeye uygun iki aronya çeşidinin yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılmasını amaçladıklarını belirten Tarım ve Orman İl Müdürü Suat Parıldar, “Tarla gününü yaptığımız bu bahçemizden bu yıl en az 5 yüz kilo ürün hasadı bekliyoruz. 2017 ve 2018 yıllarında tesis edilen tüm bahçelerimizden de bu yıl toplam 1,5 ton ürün hasat edilmesini bekliyoruz.” dedi.

Organik aronya yetiştirmek için çalışmaların sürdüğünü de dile getiren Parıldar, “İlimizde üretimi ve önemi her geçen gün artan aronya meyvesini yaygınlaştırma çalışmalarına devam edilmektedir. Bir yandan üretim artırılırken diğer bir yandan bu üretimin organik tarım ilkelerine uygun şekilde gerçekleşmesi ve sertifikalandırılması amaçlanmaktadır. İl Müdürlüğümüz yayım çalışmaları, proje ve danışmanlık hizmetlerinin bu yönde yürütülmesine devam edilecektir. Aronya meyvesinin ilimizin ekolojik koşullarında meyve irilik, verim ve biyokimyasal özellikleri bakımından farklılaştığı tespit edilmiş ve bu özelliklerin Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescil edilmesi amacıyla "Yalova Aronyası" adıyla coğrafi işaret başvurusu yapılmıştır. Tarım ve Orman Bakanlığı Kırsal Kalkınma Yatırımlarına, Bitkisel Üretim yapan çiftçilerimize Hayvancılık ve Balıkçılıkla uğraşan çiftçilerimize ve kooperatiflerimize olmak üzere tarım sektörünün tüm paydaşlarına çeşitli destekler sağlamaktadır. Bu kapsamda Yalova ilimizdeki üreticilerimize 2002-2019 yılları arasında yaklaşık 57 milyon TL destek sağlanmıştır" ifadelerini kullandı.

Safran köyünde düzenlenen tarla günü etkinliği aronya üreticisi Cemal Açış’ın bahçesinde yapıldı. Etkinliğe Vali Muammer Erol, Milletvekili Meliha Akyol, İl Müdürü Suat Parıldar, İl Genel Meclisi Başkanı Hasan Soygüzel, Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştıma Enstitüsü Müdürü Yılmaz Boz, birlik başkanları, kurum personelleri ve çiftçiler katıldı.
yalova aronya tarım ve orman destek meyvecilik alternatif ürün