Yalova kivi üretiminde lider

24 February Wednesday, 2021
Kivi üretiminin yaygınlaştığı Yalova’da bahçelere yapılan yatırımlarla üretim katlanarak artıyor. Türkiye’de üretilen kivinin yarısını Yalovalı çiftçiler yetiştiriyor.
Yalova kivi üretiminde lider Haber: Yalova İl Enformasyon

Üretici kiviyi, kivi Yalova’yı sevdi.

TÜİK verilerine göre 2020 yılında Türkiye'deki kivi üretiminin yüzde 50’si Yalovalı çiftçiler tarafından yapıldı.

Yalova İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün danışmanlığı ve destekleriyle kentte çok sayıda kivi bahçesi kuruldu, yeni projeler hayata geçirildi. Önceleri alternatif ürün olarak görülen kivi son yıllarda çok sayıda çiftçinin tercih ettiği kazançlı bir ürün halini aldı.  

Yalova 2020 yılında ülkemizdeki kivi üretiminin yaklaşık yüzde 40'ını karşılayarak kivi üretiminde liderliğini devam ettirdi. TÜİK'in açıkladığı verilere göre Yalova'da kivi üretimi geçen yıla oranla yaklaşık yüzde 25 artarak 28 bin 416 ton olarak gerçekleşti.

Geçtiğimiz günlerde Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin Yalova’yı ziyaretinde müjdesini verdiği "Kocadere-Şenköy Havzasında Kivi Üretiminin Geliştirilmesi Projesi"nin hayata geçirilmesi bölgede kivi bahçelerinin 500 dekara kadar çıkarılması ve üretimin artması hedefleniyor.

İl Tarım ve Orman Müdürü Suat Parıldar konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Proje kapsamında kivi bahçesi kurulumu için gerekli beton direk ve askı sistemleri hibe desteği olarak 16 çiftçimize verildi. Çiftçilerimiz de arazilerine bahçe tesislerinin kurulumunu yaptılar ve fidanlarını diktiler. Projenin 2. etabı için Bakanlığımız Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğüne sunduğumuz projemiz ise 19 Şubat tarihi itibariyle onaylandı. Proje uygulamalarına bugünden itibaren başlıyoruz. Projede yine yaklaşık 60-65 dekar alan için kivi bahçesi kurulumu sağlanacak. 2022 yılında da devam etmesi planlanan 3. Etapla toplam 500 dekarlık kivi bahçelerinin Bakanlığımız desteğiyle kurulmasını hedefliyoruz. Kivi yetiştirmeye elverişli alanların azami ölçüde değerlendirilmesi ile kivi yetiştiriciliğini geliştirmek, belli bölgede üretimini yoğunlaştırarak üreticinin girdi alımlarında ve pazarlamada söz sahibi olması, danışmanlık ve hizmet alımlarının tek elden daha ucuza yapılabilmesi, pazara sürekli ve sürdürülebilir ürün arz etme imkanı sağlayacak çalışmalara öncelik veriyoruz.” ifadelerini kullandı.
yalova kivi proje destek tarım ve orman