Yanan orman sahaları yeniden yeşeriyor

20 April Thursday, 2023
Antalya Manavgat’ta Cumhuriyet tarihinin en büyük orman yangınında zarar gören orman sahaları tohumlama ve fidan dikmek suretiyle yeniden yeşermeye başladı. Yangın bölgesinde 16 bin hektarı tohum, 8 bin hektarı da fidan dikmek suretiyle toplam 24 bin hektarlık alanda ağaçlandırma çalışması yapılırken, orman yolları da yeniden açıldı.
Yanan orman sahaları yeniden yeşeriyor 28 Temmuz 2021 Türkiye Cumhuriyeti’nin en büyük orman yangınının başladığı gün. Antalya Manavgat’a bağlı Yeniköy Mahallesinden başlayarak, Akseki, Gündoğmuş ve Alanya ilçelerine ulaşan yangın, can ve mal kaybına da yol açmıştı.

O yangının izleri Tarım ve Orman Bakanlığınca yapılan çalışmalarla silinmeye başladı. Orman Genel Müdürlüğünce yangının hemen ardından başlatılan kesim, temizlik ve ağaçlandırma çalışmaları meyvelerini vermeye başladı. Yanan orman sahası yeniden yeşeriyor.

Manavgat Orman İşletme Müdürü Aydın Açıkbaş, 16 bin hektar tensil yani tohumla gelen gençleştirme, 8 bin hektar makine çalışmasıyla fidan dikmek suretiyle 24 bin hektar alanda ağaçlandırma çalışması yaptıklarını belirtti.
Orman ve köy yollarının da yenilendiğine değinen Açıkbaş, ağaçlandırma sahalarının ana sırtlarında açılan şeritlerin, 50 metre sağına, 50 metre soluna teraslama yapılarak keçi boynuzu, defne, zakkum, incir, badem gibi yapraklı bitkiler dikilerek yangına dayanıklı ormanlar oluşturulduğunu kaydetti.
tarım orman fidan dikim yangın antalya manavgat