Yaşı 1, kurusu 23 lira

19 November Tuesday, 2019
İstanbul'da yaşayan Salih Yıldız, memleketi Amasya'dan topladığı cennet hurmalarını tesisinde kurutarak kilogramı 1 yerine 23 liradan pazarlıyor.
Yaşı 1, kurusu 23 lira Salih Yıldız, memleketi Amasya'da kuruttuğu cennet hurmalarını kurutup satıyor.

Talebin artması üzerine kurutma tesisi kurmaya karar verdiğini belirten Yıldız, 2 yıl önce 270 metrekare alanda 110 bin lira harcayarak tesisi oluşturduğunu anlattı.

Tesisi beldenin en yüksek tepesine kurduğunu dile getiren Yıldız, "Hem güneşi görüyor hem rüzgar alıyor. Burada hijyenik ve uygun ortamda kurutmayı yapıyoruz. Meyveyi iplerle sapından asarak doğal ortamda kurutuyoruz." dedi.

Yıldız, kuruttuğu meyveleri daha sonra İstanbul'daki aktarlara ve kuru yemişçilere rahatlıkla pazarladığına işaret ederek, "6 kilo cennet hurması kuruyunca 1 kilo olsa da kurusunun getirisi daha çok olduğu için bu yöntemi seçtim. Bu yıl yaş olarak 33 ton civarında ürün topladık.

Kuruyunca bu, 5,5 tona yakın olacak. Yaş olarak kilosunu 1 liradan satıyoruz ama kuruttuğumuzda 23 liradan alıcı buluyor." diye konuştu. Amasya’da yılda 650 ton üretimi yapılan cennet hurması antioksidan, vitamin ve mineral bakımından zengin bir meyve.
cennet meyve amasya kuru kurutma