“Yerli hibrit tohumlar kaliteyi artıracak”

12 November Friday, 2021
Samsun, Amasya ve Tokat’ta Türkiye'nin ilk yerli kolza hibrit tohum çeşitleri toprakla buluşturuldu. Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü ve TÜBİTAK desteğiyle geliştirilen tohumlar sayesinde dışa bağımlılığın azaltılması hedefleniyor.
“Yerli hibrit tohumlar kaliteyi artıracak” Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü ve TÜBİTAK desteğiyle hazırlanan proje kapsamında Türkiye'nin ilk yerli ve milli kolza hibrit tohumu çeşitlerini toprakla buluşturdu.

Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsünce "Hibrit Kolza Tohumu Islah Projesi" kapsamında 15 çeşit tescile aday kolza hibrit tohumunun ekimi Amasya, Samsun ve Tokat'ta yapıldı.

Çalışmaları yakından takip eden Enstitü Müdürü Doç. Dr. Kibar Ak, yerli hibrit tohumlarla kalite artacağını belirtti. "Tarım ve Orman Bakanlığımız da enstitümüze yerli kolza hibrit tohumu geliştirme görevi verdi. Biz de arazide ve seralarda hibrit tohumu üretmek için çalışma yürütüyoruz. Türkiye'de, özellikle Marmara Bölgesi'nde ekilen kolza hibrit tohumları, ülkemizin çeşidi değil. Bu çalışmanın sonucunda yerli ve milli hibrit tohum çeşidini ülkemiz tarımına kazandıracağız. Hem kaliteli tohuma hem de üretime katkı sağlamış olacağız." şeklinde konuştu.

Enstitüde görevli araştırma görevlisi Mustafa Acar, tohumların dışa bağımlılığı azaltacağını ifade etti. 'Hibrit Kolza Tohumu Islah Projesi' başlattık. Çalışmalarımız son aşamasına geldi sayılır. Hibrit tohumu aday materyallerimizi tamamladık. Haziran dönemindeki hasattan sonra iyi olduğunu gördüğümüz materyallerimizi tescile sunmayı planlıyoruz. Böylelikle yerli kolza hibrit tohumu geliştirmeyi ve dışa bağımlığımızı ortadan kaldırmayı amaçlıyoruz." dedi.

Kolza,  dünyada en fazla üretilen 3 yağ bitkisi arasında bulunuyor. Türkiye'de ise 300 bin dekarın üzerinde alanda üretimi yapılıyor.
yerli milli kolza tohum samsun amasya tokat