Yerli malı yeni kanola çeşitleri tanıtıldı

27 June Thursday, 2019
Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Tarımsal Yeniliklerin Yaygınlaştırılması ve “ Yerli Malı Yeni Kanola Çeşitlerinin Yayımı Projesi” kapsamında geliştirilen Samibey ve Süzer kanola çeşitleri düzenlenen tarla günü ile üreticilere tanıttı.
Yerli malı yeni kanola çeşitleri tanıtıldı Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Tarımsal Yeniliklerin Yaygınlaştırılması ve “ Yerli Malı Yeni Kanola Çeşitlerinin Yayımı Projesi” kapsamında Gelibolu ilçesinde Edirne Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Tarafından geliştirilen Samibey ve Süzer kanola çeşitleri düzenlenen tarla günü ile üreticilere tanıttı.
Tarla gününe; İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem Karadağ, il ve ilçe yetkilileri ile çok sayıda teknik personel ve üretici katıldı.
Tarla gününde bir konuşma yapan Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem Karadağ; “Kanola; dünyada en çok üretilen üç yağ bitkisinden biridir. Kanola ekimi, ülkemizde 1960’lı yıllarda başlanmış olup, danesi % 38 ile 50 arasında yağ içermektedir. Kanola; Bitkisel Yağının yanında, Biodizel ve Arıcılık açısından da önemli bir bitkidir. 2018 yılı Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre Ülkemizde 378 bin dekar alanda kanola yetiştiriciliği yapılmakta olup bu alanlardan toplam 125 bin ton ürün alınmaktadır. Ülkemizde 9 milyon dekar alanda yağlı tohumlu bitkiler yetiştirilmekte, kanolanın bu alanlardaki payı % 4 dür. Ülkemizde 19 ilde kanola yetiştiriciliği yapılmaktadır. En fazla kanola yetiştirilen iller sırasıyla Tekirdağ, İstanbul, Konya, Edirne ve Çanakkale dir. Ülkemizde üretilen kanolanın % 7’si ilimizde üretilmekte ve üretim miktarı olarak Çanakkale 5. Sıradadır. 2018 yılı Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre Çanakkale de; 30 bin dekarda kanola yetiştiriciliği yapılmakta olup bu alanlardan 9.500 ton ürün alınmaktadır. 2019 yılında yaptığımız incelemelere göre tahminen ilimizde 33 bin dekar alanda kanola ekildiğini görmekteyiz. Bu alanlardan 10 ile 11 bin ton arasında ürün bekliyoruz. Kanola tarımında bölgeye uygun ve yüksek verimli tohumları kullanmak verimi artıracaktır. Bugün burada Tarımsal Yeniliklerin Yaygınlaştırılması Projesi kapsamında; Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından geliştirilen iki kanola çeşidinin deneme sonuçlarını göreceğimiz tarla gününü yapıyoruz. Samibey ve Süzer çeşitlerinin bu yıl Eceabat ve Gelibolu’da 4 farklı noktada ekimini yaptık. Sonuçlarını web sayfamızdan görebilirsiniz” dedi.
Konuşmaların ardından Edirne Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nden Konu Uzmanı Ziraat Yüksek Mühendisi Merve Güzel tarafından kanola tarımı hakkında ve Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden Ziraat Yüksek Mühendisi Özgül Uçar tarafından başarılı bir kanola tarımı için dikkat edilmesi gereken noktalar konusunda katılımcılara bilgiler verildi.
Ve sıra hasata geldi.Hasat sırasında Edirne Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından geliştirilen Samibey ve Süzer çeşitlerinin özellikleri tarla başında üreticilere anlatılarak çeşitler tanıtıldı.
 
kanola süzer samibey Çanakkale tarımsalyenilik yerlimalıkanola tarlagünü hasat