Yerli tohum çeşitleri verimi arttırmaya geliyor

06 December Tuesday, 2022
Her yıl tonlarca hububatın üretildiği Yozgat’ta çiftçiler yerli çeşitlerle tanışıyor. Tarım ve Orman İl Müdürlüğünün enstitülerden temin ettiği 13 çeşit yerli tohumun deneme ekimleri yapıldı. Arpa ve tritikale üretiminden yüksek verim bekleniyor.
Yerli tohum çeşitleri verimi arttırmaya geliyor
Haber: Süleyman ESENGİN  -  Yozgat İl Enformasyon

Burakbey, Bozlak, Sinanbey, Misket…

Hepsi yerli hepsi verimli. Tarım ve Orman Bakanlığının yerli tohum kullanımına verdiği destekler tarlalarda berekete dönüşmeye devam ediyor.

Yozgat İl tarım ve Orman Müdürlüğüm de bu kapsamda 13 çeşit yerli tohumu çiftçilere tanıttı.

Ankara Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsünde geliştirilen tohumların deneme ekimleri Tarım ve Orman İl Müdürü Tanju Özkaya’nın da katıldığı etkinlikte yapıldı.

Derbent köyünde yapılan ekimde konuşan İl Müdürü Özkaya, arpa ve tritikalenin hayvancılık sektörü için önemli yemlik bitkiler olduğunu belirtti.

Özkaya, “İlimiz Ülkemizin önemli tarım merkezlerinden birisidir. 2022 yılında Arpa ve buğday ekilişlerimiz 3,5 milyon civarında oldu. Amacımız bu potansiyeli daha fazla harekete geçirmek için verimi artırmaktır. Bu amaçla Bakanlığımız Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü’ne bağlı Araştırma Kuruluşları ile işbirliği yaparak İlimizin değişik bölgelerinde çiftçilerimizle birlikte deneme ve demonstrasyonlar kurmaktayız. Bizim hayvancılığı geliştirmek için en önemli çalışmalardan biriside çiftçimizin kendi yemini üretmesi için yemlik olarak ekilen ürünlerinin verimlerinin artırılmasıdır. Arpa, hayvancılığın en temel yem maddelerinden birisidir.

Bugün burada Bakanlığımıza bağlı Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsünün geliştirmiş olduğu Asil, Sinanbey ve Misket olmak üzere 3 çeşit arpa ve Bahri Dağdaş Tarımsal Araştırma Enstitüsünün geliştirmiş olduğu tritikale çeşidi Tatlıcak97’nin ekimi yapıyoruz. Bu demonstrasyonlarımızın takiplerini yapacağız. Ümit ediyoruz ki çok güzel verimler alacağız. Sonuçlarını üretim sezonu içerisinde yapacağımız çiftçi toplantıları ve tarla günleri ile çiftçilerimize ve kamuoyuna duyuracağız.” dedi.

Ankara Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsünce geliştirilen Burakbey, Akar, Anka06, Bozlak, Misket, Sayım40, Sinanbey, Asil, Tosunpaşa, kavuzsuz arpa çeşidi Yalın, Bahri Dağdaş tarafından geliştirilen Ayrancı, Keykubat ve özel bir firma tarafından geliştirilerek tescili yapılan Mizgin çeşidi yerli tohumlar 4 ilçede deneme tarlalarına ekilmeye başladı.
Yozgat arpa tritikale yerli tohum enstitü tarım ve orman