Yerli tohumdan 4 kıtaya ihracat

03 September Tuesday, 2019
Sakarya'da yaşayan girişimci Ahmet Erkan, yerli tohumdan üretilen kabak çekirdeğini dört kıtadaki ülkeye ihraç ediyor.
Yerli tohumdan 4 kıtaya ihracat Sakarya'da 22 yıldır faaliyet gösteren tohum firmasının sahibi Ahmet Erkan, yerli tohumdan üretilen kabak çekirdeğini dört kıtadaki ülkelere ihraç ediyor.

Son 10 yılda Ar-Ge'ye ve tohum çeşitliliğine yoğunlaşan firma, Türkiye'nin çeşitli bölgelerinden aldığı tohumlardan elde ettiği kabak çekirdeği tohumunu farklı tarım arazilerine ekti.

Erkan, “Çiftçilerle yakın ilişkide bulunduğumuz için alternatif işler yapmamız gerektiğini anladık çünkü köy popülasyonu tohumlarda çiftçi katma değeri yakalamıyordu. Çiftçilerimiz dönüm bazında 50-70 kilogram civarında ürün alıyordu. Hibrit tohum çalışmalarına başlayalım dedik ve firmalarla ortaklaşa yaptığımız projelerden hibrit tohumu elde ettik ve dönümde şu anda 150 ila 250 kilogram arasında ürün almaktayız. Tabii ki bu da çiftçiye bir katma değer sağladı. Bunun tüketicisi de çok önemli. Şu anda Adapazarı'nda hasatlarımız başladı. Firmamız yurt dışına ciddi anlamda ihracat yaptı. Bu da hem devletimize hem ülkemize hem de milletimize bir katma değer sağlıyor. İhracat yaptığımız yerler, çoğunlukla Mısır olmak üzere Yunanistan, Bulgaristan, Meksika, Yemen gibi yerler. Firmamız bu sene yüzde 80 ihracata çalıştı ve ihracata giden ürünlerimiz de hibrit tohumların hasadından elde ettiğimiz ürünler. Satışımız çok rahat oluyor. Önümüzdeki yıllarda bir tık daha kaliteli tohumlar çiftçilerimizin hizmetine gelecek." ifadelerini kullandı.

Adapazarı ilçesine bağlı Kavaklıorman köyünde yaşayan çiftçi Arif Tınaz mahsulden memnun.
sakarya kabak hibrit tohum çekirdek ihraç