Yerli tohumlar Burdur’da görücüye çıktı

30 June Tuesday, 2020
Burdur Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ekipleri Gölhisar İlçesinde yerli makarnalık ve ekmeklik buğday çeşitlerini tanıttı.
Yerli tohumlar Burdur’da görücüye çıktı Haber: Burdur İl Enformasyon

Burdur Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ekipleri Gölhisar İlçesinde yerli makarnalık ve ekmeklik buğday çeşitlerini tanıttı.

Ziraat Mühendisi Suat Yıldız “Yüksel çeşidi Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünce seleksiyon yoluyla geliştirildi. 80-100 cm boyunda, kılçıklı beyaz başaklı, soğuğa dayanıklı, dekara 800 kg verim ortalaması olan, kırmızı, sert, yarı sert daneli yapısı var. Sanayiye yönelik değerleri ve ekmeklik kalitesi iyi. Namık Kemal Üniversitesi tarafından melezleme ıslahı yoluyla geliştirilen NKÜ ZİRAAT Makarnalık Buğday çeşidinin kışa dayanımı iyi, orta erkenci, danesinin kehribar renginde, dekara verimi 650-800 kg aralığında olup, irmik un ve sarılık değerlerinin sanayi açısından çok verimli.” açıklamalarında bulundu.

Tanıtımda konuşan İl Müdürü Mehmet Tuğrul, tanıtımı yapılan tohumlarla ilgili bilgi verdi. “Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü tarafından tahsil edilen bu tohumların denemelerini yapıyoruz. Sonuca göre tavsiye diyoruz. Bu tohumlardan daha çok verim elde edersek üreticimize tavsiye edeceğiz.” dedi.

Demonstrasyon çalışmalarına başından itibaren yardımcı olan tarım teşkilatlarına teşekkür eden Gölhisar Ziraat Odası Başkanı Rıza Şenol şunları söyledi: Çeşitler Gölhisar iklimine çok iyi uyum sağladı. Verim tonajı bakımından istenilen verim alındığı takdirde bölgede ektirmeyi düşünüyoruz.

Bu tür çalışmaların sürdürülebilirlik ve karlılık açısından önemli olduğunu vurgulayan Bucak Ziraat Odası Başkanı Bilal Özel konuşmasında; “Birim alandan daha fazla ürün ve gelir elde etmeye yönelik çalışmalar üretici için önemli olup benimsiyoruz. Uygun çeşitlerin belirlenmesine yönelik demonstrasyonların devamını bekliyoruz.” ifadelerini kullandı.
burdur tarım yerli milli tohum ekmek makarna